100UP

Speeldata:

Vrijdag 29 oktober, 20.15 uur
Zondag 31 oktober, 15.00 uur
Vrijdag 5 november, 15.00 uur
Zaterdag 6 november, 20.15 uur
Zondag 7 november, 11.00 uur

RESERVEREN

In de documentaire 100UP wordt kennis gemaakt met een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen.

 

Regie: Heddy Honigmann

Speelduur: 93 min, AL

Land: NL, 2020

Over de regisseur:

Filmmaker Heddy Honigmann werd in 1951 geboren in Lima, Peru, en groeide daar ook op. Ze studeerde literatuur in Mexico-Stad en kwam vervolgens, na omzwervingen door Israël, Spanje en Frankrijk, terecht op de filmacademie in Rome. Daar werd ze verliefd op de Nederlandse regisseur Frans van de Staak (1943-2001), met wie ze in Amsterdam belandde en een zoon kreeg. In Nederland ontwikkelde ze zich tot een gevierd filmmaker, met eerst fictie maar vanaf de jaren negentig vooral documentaires op haar naam. In 2013 ontving ze een Lifetime Achievement Award op documentairefestival Idfa, een prijs die sinds 2009 slechts drie keer is uitgereikt. (Het Parool)

Uit de pers:

★★★★ Filmvandaag.

Filmkrant: “Heel mooi hoe de documentaire vervolgens steeds weer duidelijk maakt dat succesvol ouder worden eigenlijk een soort compromis is tussen die twee standpunten: natuurlijk ben je op een bepaalde leeftijd nog voornamelijk je verhalen van vroeger, maar als je daarin vastloopt ben je verloren. Dat is met geen van de honderdplussers uit 100UP het geval.”
★★★ Volkskrant: “Documentaire 100UP over krasse 100-plussers is een ode aan de levenskunst.”