LOS VERSOS DEL OLVIDO

LOS VERSOS DEL OLVIDO

Speeldata:

Vrijdag 12 april 16.00
Zaterdag 13 april 20.15
Woensdag 17 april 20.15

Een oude man woont in Chili op een groot kerkhof even buiten de stad waar hij de graven verzorgt. Hij doet dat met grote toewijding. De idyllische en vreedzame routine wordt echter abrupt verstoord als leden van de militie de slachtoffers van een bloedig neergeslagen protest tegen het regime van Pinochet proberen te laten verdwijnen. Een subtiel, emotioneel drama met twee tegenstrijdige verhaallijnen. Aan de ene kant de eigenzinnige, maar sympathieke oude man die de menselijke waardigheid probeert hoog te houden. Aan de andere kant de leden van het militaire regime die de menselijke waardigheden juist met voeten treden.

‘Verzen van vergetelheid’ over onze morele verplichting het verleden te herinneren en de gewelddadigheid van vergeten.
★★★★ de Volkskrant: “In zijn magisch-realistische drama Los versos del olvido weet regisseur Alireza Khatami tijdig een toets lichtheid of humor aan te brengen”
Filmkrant: De Iraanse regisseur Alireza Khatami vindt dat we ons moeten verzetten tegen het vergeten. De opzichter heeft een feilloos geheugen voor details, maar moet na de aanval net doen alsof hij zich niets meer kan herinneren, om zich het vege lijf te redden – een gewelddaad dus tegen het geheugen. De film is ook een bezwering tegen het verdwijnen van geliefden. Het haalt het verhaal aan van walvissen die zich net als mensen vastklampen aan de doden en weigeren die te laten gaan. Zwaar op de hand wordt Los versos del olvido daarbij nooit. De ‘verzen van vergetelheid’ uit de titel klinken melancholisch en licht.

Regie:
Alireza Khatami

Speelduur:
92 min. , 16+

Land:
CL, FR, DE, NL, 2017

Cast:
Juan Margallo, Tomás del Estal, Manuel Morón, e.a.