Filmliga / Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo. Hierin past onze deelname aan het initiatief Afrika mon Amour waarmee gemeente Hengelo zich richt op de voorlichting over de millenniumdoelen. In dit kader vertonen wij in enkele jaren Afrikaanse films.

 
Op 3 juli 2007 besluit de gemeenteraad om Hengelo uit te roepen tot Millennium Gemeente.
Hiermee neemt de gemeente Hengelo verantwoordelijkheid voor het realiseren van de millenniumdoelen op plaatselijk niveau.

Een Millennium Gemeente is een gemeente die meedoet met een landelijke, door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgezette actie. Zij wil daarmee helpen om de acht millenniumdoelstellingen te halen, die door de Verenigde Naties bij de start van het nieuwe millennium in 2000 zijn opgesteld.
 

 
Met het initiatief Afrika mon Amour richt Hengelo zich op de voorlichting over de millenniumdoelen en wil men dit tot een tweejaarlijks sociaal en cultureel evenement laten uitgroeien. Diverse plaatselijke culturele en maatschappelijke organisaties nemen deel aan dit evenement, zo ook de Filmliga / Filmhuis Hengelo (bron).

 
Dit jaar tevens in het kader van de Dag van de Mensenrechten op 10 december, vertonen wij de film Africa United, ook in samenwerking met Groep Hengelo van Amnesty International (12 & 13 december 2012).
De film vertelt het verhaal van drie Rwandese kinderen die een poging ondernemen om de openingsceremonie van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika bij te wonen. Onderweg komen zij in aanraking met allerlei zaken zoals kinderprostitutie, HIV-besmetting en een vluchtelingenkamp. Een avontuurlijke komedie-drama. Trailer.

 
Wij vertonen de film Benda Bilili! (03 & 18 november 2011).
De film: In Kinshasa, DRCongo (2005) merkt een Frans filmteam een groep van arme verlamde straatmuzikanten op. Zij maken studio-opnames van hun muziek en brengen hun debut album Très Très Fort. In 2009 volgen concerten in Europa. Trailers.

 
Wij vertonen de film The wooden camera (Woensdag 15 november 2009).
De film: In een gemeente nabij Kaapstad, Zuid-Afrika, vinden twee tieners, Madiba en Sipho, een pistool en een videocamera. Sipho neemt het pistool en Madiba neemt de camera. Daarmee bezegelen zij hun lot: Madiba filmt de bewoners van en het leven in het township en Sipho vormt met andere straatkinderen een bende. Trailer.

 
Wij vertonen de film Bamako (29 & 30 november en 01 december 2007).
De film: Op de binnenplaats van het huis dat Melé en haar man Chaka delen met andere families wordt een rechtbank opgericht. Vertegenwoordigers van de Afrikaanse burgermaatschappij hebben een gerechtelijke procedure aangespannen tegen de Wereldbank en het IMF. Ze achten hen verantwoordelijk voor het drama dat Afrika verscheurt. Het proces speelt zich af in het hart van de film, maar het is niet de hoofdzaak van wat er gebeurt: dat is dat het leven voortgaat. Trailer.