Afrikaanse dag (2007 - 2012), Afrika mon amour

 

Op 3 juli 2007 besluit de gemeenteraad om Hengelo uit te roepen tot Millennium Gemeente.
Hiermee neemt de gemeente Hengelo verantwoordelijkheid voor het realiseren van de millenniumdoelen op plaatselijk niveau.

Een Millennium Gemeente is een gemeente die meedoet met een landelijke, door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgezette actie. Zij willen daarmee helpen om de acht millenniumdoelstellingen te halen, die door de Verenigde Naties bij de start van het nieuwe millennium in 2000 zijn opgesteld.

Afrika mon amour

Met het initiatief Afrika mon Amour wil Hengelo, als Millennium Gemeente, zich richten op de voorlichting over die acht millenniumdoelen. Het is de bedoeling dit tot een tweejaarlijks sociaal en cultureel evenement te laten uitgroeien.
Diverse plaatselijke culturele en maatschappelijke organisaties nemen deel aan dit evenement, zo ook de Filmliga Hengelo (bron).

Afrikaanse dag 2012

 
12 & 13 december 2012
In het kader van de Afrikaanse dag / Afrika Mon Amoour én in het kader van de Dag van de Mensenrechten op 10 december, vertonen wij de film Africa United in samenwerking met Groep Hengelo van Amnesty International.

De film vertelt het verhaal van drie Rwandese kinderen die een poging ondernemen om de openingsceremonie van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika bij te wonen. Onderweg komen zij in aanraking met allerlei zaken zoals kinderprostitutie, HIV-besmetting en een vluchtelingenkamp. Een avontuurlijke komedie-drama.
 

Afrikaanse dag 2011

 
03 & 18 november 2011
De scholen in Hengelo Noord bieden dit schooljaar een project voor kinderen aan met als thema Afrika Mon Amour.

De Gemeente Hengelo biedt van 17 oktober t/m 19 november een gevarieerd programma aan met vele culturele organisaties in Hengelo. Maar het thema Afrika blijft voor de kinderen het gehele jaar aan bod komen.

In dit kader vertonen wij de film Benda Bilili!.

De film: een groep arme verlamde straatmuzikanten uit Kinshasa, DRCongo (2005) wordt opgemerkt door een Frans filmteam. Van hun muziek worden studio-opnames gemaakt en hun debut album Très Très Fort wordt uitgebracht.
In 2009 hebben zij concerten in Europa.

Zie ook Youtube.

Afrikaanse dag 2009

 
Woensdag 15 november 2009
In het kader van de Afrikaanse dag / Afrika Mon Amoour vertonen wij de film The wooden camera.

De film: In een gemeente nabij Kaapstad, Zuid-Afrika, vinden twee tieners, Madiba en Sipho, een pistool en een videocamera. Sipho neemt het pistool en Madiba neemt de camera. Daarmee bezegelen zij hun lot: Madiba filmt de bewoners van en het leven in het township en Sipho vormt met andere straatkinderen een bende.

 

Afrikaanse dag 2007

 
29 & 30 november en 01 december 2007
In het kader van het Afrika Festival vertonen wij de film Bamako.

De film: Op de binnenplaats van het huis dat Melé en haar man Chaka delen met andere families wordt een rechtbank opgericht. Vertegenwoordigers van de Afrikaanse burgermaatschappij hebben een gerechtelijke procedure aangespannen tegen de Wereldbank en het IMF. Ze achten hen verantwoordelijk voor het drama dat Afrika verscheurt. Het proces speelt zich af in het hart van de film, maar het is niet de hoofdzaak van wat er gebeurt: dat is dat het leven voortgaat.