ALGEMENE INFORMATIE

Filmhuis Hengelo: Wie wij zijn

 

Filmhuis Hengelo is een vrijwilligersorganisatie en vertoont films voor zowel jeugd als volwassenen, in een culturele, maatschappelijke en artistieke context. Zo wil Filmhuis Hengelo actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.

Filmhuis Hengelo is daarmee een culturele plek die zich richt op het vertonen van kwaliteitsfilms die vaak buiten het reguliere commerciële circuit vallen. Een plek waar liefhebbers van cinema bijeenkomen om te genieten van diverse films, waaronder arthouse, onafhankelijke, buitenlandse en documentairefilms.

Het filmhuis biedt een alternatief voor de meer commerciële bioscopen door een gevarieerde selectie van films aan te bieden die vaak artistiek uitdagender zijn of onderwerpen behandelen die diepgaander zijn dan de typische Hollywood-blockbusters. Zo proberen wij aan u een breder scala aan verhalen en cinematografische ervaringen aan te bieden.

Vaak organiseert het filmhuis ook evenementen, speciale vertoningen, of thematische reeksen films om verschillende aspecten van de filmcultuur te belichten en mensen samen te brengen die een passie delen voor films die buiten de mainstream vallen. Ook verlenen wij graag medewerking aan andere culturele organisaties in Hengelo.

 

Filmhuis Hengelo is opgericht in 1990 onder de naam Stichting Filmliga Hengelo. Inmiddels zijn wij een middelgroot filmhuis.
Over onze historie, waar wij voor staan en waar wij naar toe gaan, kijk hier.

 

Voor nadere informatie over reguliere voorstellingen, familiefilms, klassiekers, besloten voorstellingen, kinderfeestjes en de Kijkwijzer, kijk hier.

 

De voorstellingen van Filmhuis Hengelo vinden plaats in de Schouwburg Hengelo: in de comfortabele filmzaal, de Asitozaal (Beursstraat 44 Hengelo). Voor nadere informatie over de zaal en de voorzieningen in de zaal, kijk hier.

 

Onze vaste partners zijn de Schouwburg Hengelo en het theatercafé The Green Room.
Voor alle partners in heden en verleden, kijk hier.

 

Filmhuis Hengelo is lid van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).
De NVBF is een brancheorganisatie voor bioscoop- en filmtheaterexploitanten in Nederland. Zij heeft als doel collectieve belangenbehartiging, promotie, professionalisering en communicatie in de breedste zin van het woord. Erkende leden delen mee in het lage btw- en buma/sena-tarief.

 

Filmhuis Hengelo is lid van de Vereniging van Filmhuizen (VvF).
De VvF is opgericht in 2022 als brancheorganisatie voor kleinere filmhuizen. Kleinere filmhuizen vinden geen vertegenwoordiging in de bovengenoemde NVBF. De VvF heeft als doel collectieve belangenbehartiging, promotie, professionalisering en communicatie in de breedste zin van het woord.

 

Filmhuis Hengelo is verantwoordelijk voor het verwerken van uw persoonsgegevens als u:

 • tot onze Filmpashouders behoort, en/of
 • abonnee bent op onze gratis nieuwsbrief.

In onze privacyverklaring leggen we uit welke gegevens we vastleggen, waarom we ze verzamelen en wat we ermee doen. Kijk hier voor onze privacyverklaring.

 

Het bestuur van Filmhuis Hengelo bestaat uit de volgende personen (allen vrijwilligers):

 • Voorzitter: Saskia Licht-Wories
 • Secretaris: Annemarie Hooftman
 • Penningmeester: Toon Mollink
 • PR & communicatie: Marieke Boone
 • Programmacommissie: Petra Bruulsema
 • Operateurszaken: Siem Kruse
 • Vrijwilligerscoördinatie: Jolanda Bruggink

Naast het bestuur ondersteunen operateurs en gastheren & -vrouwen de uitvoering van reguliere activiteiten en van speciale gelegenheden - allemaal uiteraard ook vrijwilligers.

Als u contact wilt opnemen met het bestuur dan kan dat via deze website met het contactformulier.

 

Er zijn momenteel geen vacatures.

 

Het doel van deze website is om u te informeren over:

 1. Praktische informatie:
 2. Hoe de Filmliga / het Filmhuis inhoud geeft aan de doelstellingen, zoals:
  • bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo, waarbij wij samenwerking zoeken met andere culturele en maatschappelijke organisaties (zie evenementen);
  • het contact bevorderen tussen filmliefhebbers.