Als de kraanvogels overvliegen

Speeldata:

Vrijdag 10 maart - 20.15 uur
Zondag 12 maart - 15.00 uur - matinee
Woensdag 15 maart - 20.15 uur

RESERVEREN

Meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, winnaar van de Gouden Palm in Cannes en digitaal gerestaureerd. Een jong stel wordt gescheiden als de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvallen. Boris neemt dienst en vertrekt naar het front, maar wat betekent de oorlog voor de thuisblijvers? Regisseur Michail Kalatozov laat in zijn werk de propaganda achterwege en stelt de individuele emoties centraal. Dat maakt deze film over een tragische liefdesrelatie tijdens de Tweede Wereldoorlog uniek binnen de Sovjet-cinema. Het werd, mede dankzij de superieure fotografie van cameraman Sergej Oeroesevski, een klassieker.

 

“Een idyllisch beeld: kraanvogels nemen een vlucht boven Moskou terwijl twee gezworen minnaars de liefde vieren. En dan de oorlog, als ruwe verstoorder van “te mooi om waar te zijn”. Als de kraanvogels overvliegen wordt vandaag de dag geëerd als het vroegste hoogtepunt van de Russische nieuwe golf (1957-1968). Hij moet gaan, zij blijft achter. De plot van Als de kraanvogels overvliegen (Letjat zjoeravli) is er één uit het boekje, maar de filmische uitwerking is een huzarenstuk van regie en camera. Bijna vijfenzestig jaar na dato ligt het blijvende belang van deze productie dan ook vooral besloten in de stilistische kenmerken en het toenmalige momentum van verschijnen”

“Meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, winnaar van de Gouden Palm in Cannes en digitaal gerestaureerd”

 

Regie: Michail Kalatozov

Speelduur: 95 min., 12+

Land: Sowjet Unie, 1957

Cast: Tatjana Samojlova, Aleksej Batalov