Ammonite

Speeldata:

Vrijdag 26 februari, 20.15 uur
Zondag 28 februari, 15 uur - matinee
Woensdag 3 maart, 20.15 uur
Donderdag 4 maart, 20.15 uur
Vrijdag 5 maart, 15 uur - matinee

RESERVEREN

Ammonite is de nieuwe film van regisseur Francis Lee met o.a. Kate Winslet en Saoirse Ronan, die zich afspeelt in 1840 in Engeland.
De geprezen paleontoloog Mary Anning (Kate Winslet) werkt afgezonderd in de woeste kuststreek van Lyme Regis in het zuiden van Engeland. De dagen van haar beroemde ontdekkingen liggen achter haar en nu zoekt ze fossielen die ze aan rijke toeristen verkoopt om zichzelf en haar zieke moeder te onderhouden. Als de geoloog Roderick Murchison in Lyme arriveert onderweg naar het vasteland van Europa, vraagt hij of Mary zijn jonge vrouw Charlotte (Saoirse Ronan), die een persoonlijk verlies probeert te verwerken, voor een tijd onder haar hoede wil nemen. Mary, die dagelijks moeite heeft om rond te komen, kan het zich niet veroorloven om dit verzoek af te wijzen. Mary is trots en zeer gedreven in haar werk en het botst tussen haar en haar ongewenste gast die uit een compleet andere wereld komt. Maar ondanks het klassenverschil en hun uiteenlopende persoonlijkheden ontdekken Mary en Charlotte dat ze elkaar iets kunnen bieden waar ze beiden naar op zoek waren: het besef dat ze niet alleen zijn. Het is het begin van een gepassioneerde en complexe liefdesrelatie die de loop van beide levens voorgoed zal veranderen.

In de pers:

★★★★ Volkskrant: “De wind, de branding en de koude zee: kijken naar Ammonite is een fysieke ervaring.”

★★★★ VPRO Cinema: “Ammonite is rauw, oprecht en direct (ook in de seksscénes).”

★★★ NRC: “Een film over psychologie en klasse, over de pijn er niet bij te horen en het verlangen naar (h)erkenning”…”Lee geeft paleontoloog Mary Anning een versteend gevoelsleven.”

★★★★ Trouw: “Ammonite geeft eigen kijk op leven beroemde paleontoloog.”

★★★★ Telegraaf: “Ammonite - ruig, sfeervol en rijk aan details – brengt twee acteerkanonnen samen en laat hun lange lonten smeulen tot het knalt.”

--

Regie: Francis Lee

Speelduur: 119 min. 12+

Land: VK, 2020

Cast: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdlek