Blind ambition

Speeldata:

Vrijdag 17 februari - 20.15 uur
Woensdag 22 februari - 20.15 uur
Donderdag 23 februari - 20.15 uur
Vrijdag 24 februari - 15.00 uur - matinee

RESERVEREN

Hartverwarmende documentaire over vier Zimbabwaanse vluchtelingen die als eerste team van Zimbabwe deelnemen aan The World Wine Blind Tasting Champions, de Olympische Spelen van de wijnwereld. Nadat ze hun thuisland hebben verlaten voor een beter leven elders, komen ze na veel omzwervingen terecht in Zuid-Afrika. Daar werken ze in restaurants en wanneer ze elkaar vervolgens ontmoeten, worden ze aangemoedigd om mee te doen aan de prestigieuze wijnproefwedstrijd in Frankrijk. Ze moeten twaalf verschillende wijnen blind proeven en het land, de wijnmakerij en het oogstjaar moeten raden. Een onwaarschijnlijke missie die de internationale wijnwereld op zijn kop zal zetten.

 

Winnaar van de publieksprijs op het Tribeca Film Festival in New York.

 

Regie: Robert Coe, Warwick Ross

Speelduur: 96 min., AL

Land: Australië, 2021

Cast: Joseph, Tinashe, Marlvin and Pardon

 

 

In de pers:

★★★ Trouw: “Vier gekleurde proevers in een wereld van overwegend witte, naar traditioneel neigende mensen: dat maakt nieuwsgierig”

★★★ Filmvandaag: “Blind Ambition (2021) is de nieuwe documentaire van regisseursduo Robert Coe en Warwick Ross. De film lijkt in het begin vooral om de kunst van het blind wijnproeven te gaan, maar schijn bedriegt. De makers nemen de tijd om de vier mannen om wie de film draait goed te leren kennen en gaan uitgebreid met ze in gesprek. Ieder van hen heeft veel meegemaakt, zowel in het onveilige geboorteland als in hun nieuwe thuisland. Ze hebben moeilijke keuzes moeten maken, hebben familie verloren of moeten achterlaten en hard moeten aanpoten om hun leven op de rails te krijgen”

★★★★ NRC: “Niet de gebruikelijke race-naar-de-top-documentaire”

★★★ VPRO Cinema: “Innemend, maar conventioneel”