Boek+Film (2011 - 2016)

Verdieping: context bij films en filmprogramma’s.

 

In de jaren van 2011 tot 2016 hebben het Filmhuis Hengelo en de Bibliotheek Hengelo diverse malen lezingen in de bibliotheek verzorgd, die aansloten bij een filmvertoning van een verfilmd boek in het Filmhuis (onze zgn. 'boek+film'-films).

Hieronder volgt een overzicht van de mooie en interessante reeks van lezingen die in het verleden in dit kader zijn aangeboden.

2016: Tonio

November 2016: Tonio

Bij de film Tonio verzorgt schrijfster Mirjam Rotenstreich een lezing. Zij vertet over haar roman De stalkster en over de film Tonio.

 

2015: Mr. Turner

 
18 februari 2015: Mr. Turner

Bij de film Mr. Turner verzorgde kunsthistoria Elvira van Eijl (docent bij ArtEZ Institute of the Arts) een lezing over de het leven en het virtuoze werk van de schilder bij de film. Tijdens deze lezing hoort u over de diepere betekenis die Turner zelf gaf aan zijn werk.
 

2014: Een vlucht regenwulpen

 
November 2014: Een vlucht regenwulpen

Bij de film Een vlucht regenwulpen verzorgde Tim Klaase (regisseur en scriptschrijver) een lezing. Wat is er anders aan de film, welke keuzes zijn gemaakt en waar kunnen lezers van het boek op letten bij het kijken naar de film? Het boek stond deze maand ook centraal in de jaarlijkse campagne Nederland leest.

2013: Faust en Boven is het stil

 

Oktober 2013: Boven is het stil
Bij de film Boven is het stil houdt Gerbrand Bakker (de schrijver van de gelijknamige bestseller) een lezing.
Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn oude en gebrekkige vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan.
De roman won verschillende prijzen en is inmiddels erstaald en verschenen in meer dan twintig landen.

 

 

Februari 2013: Faust

Bij Faust verzorgde Pieter Steinz een lezing over die film.
Hij publiceerde eerder De duivelskunstenaar, de reis van doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis. Hij is gefascineerd door Herr Doctors pact met de duivel, het vertrekpunt van zijn lezing. Faust houdt de wereld al eeuwen in zijn greep. Hij vormde de inspiratie voor toneelstukken, muziek, films en performances. Hij zorgt voor onrust, hij levert stof tot nadenken, hij is de vleesgeworden controverse, althans als hij echt heeft bestaan. Dat is wat Steinz onderzoekt in zijn meeslepende boek.

 

2012: On the road

Oktober 2012: On the road

Bij de film On the road verzorgden Auke Hulst en Raoul Deleo een lezing. De eenzame snelweg is een boekje van journalist/schrijver Auke Hulst en tekenaar Raoul Deleo. Zij reisden dwars door Amerika in de bandsporen van de hoofdfiguren uit Jack Kerouacs On the road. Kerouac typeerde On the road als spontaneous prose - alsof het in één keer, binnen drie weken - onder invloed van benzedrine - was opgeschreven. Tegenwoordig wordt die lezing sterk betwijfeld.

 

2011: Howl en Jane Eyre

November 2011: Howl

Bij de film Howl hoorde een lezing in de bibliotheek. Marc Westermann geeft een korte introductie op Alan Ginsberg, poëzie, zijn eerste gedicht Howl en natuurlijk over de Beat Generation waarvan Ginsberg één van de toonaangevende schrijvers was.

 

 
December 2011: Jane Eyre

Bij de film Jane Eyre hoorde een lezing in de bibliotheek.
Bij publicatie van de folder was nog geen nadere informatie bekend.