Boek+Film (2011 - 2018, 2024)

Verdieping: context bij films en filmprogramma’s.

 

Als Filmliga / Filmhuis Hengelo willen wij actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo. Eén van onze activiteiten die past in dit streven, is dat wij samenwerken met de Bibliotheek Hengelo (2011 - 2018). Het filmhuis toont een verfilming van een boek en aansluitend, op een andere dag, is er een lezing in de bibliotheek over het boek en de film. Dit zijn onze zgn. boek+film-films. Hieronder volgt een overzicht van deze mooie en interessante reeks van film+boek-films en -lezingen.

 
Documentaire over August Willemsen (1936-2007), grandioze vertaler van Portugese en Braziliaanse literatuur, schrijver van het voor de gelegenheid heruitgebrachte Privé-domeindeel Braziliaanse brieven en schrijver van het voetbalboek De goddelijke kanarie en vele andere doeken.

 

 
De film Dead Poets Society is uit 1989 en van regisseur Peter Weir. Deze oscarwinnende film is een ode aan het leven, het theater en de poëzie. Het gelijknamige boek is geschreven door Nancy H. Kleinbaum en gepubliceerd in 1988.

De schrijver en dichter Erik Jan Harmens vertelt over zijn poëzie en leest hij voor uit zijn werk.
Deze lezing is tevens in het kader van de Week van de poëzie. (Januari 2018)

We moeten genieten van het leven, iedere dag opnieuw. Pluk de dag, dat wil Dead Poets Society ons duidelijk maken.

 
Bij de film Tonio verzorgt schrijfster Mirjam Rotenstreich een lezing. (November 2016). Zij vertelt over haar roman De stalkster en over de film Tonio.

In dit geval is de film geeen verfilming van het boek. Maar boek en film gaan beide over de fantoompijn die de dood van een familielid/geliefde kan nalaten bij de nabestaanden.
 

 
Naar aanleiding van de verfilming van Publieke Werken interviewt John Heymans de auteur Thomas Rosenboom (Oktober 2015 ).
Met Publieke Werken sleept Rosenboom de Libris Literatuurprijs in de wacht (voor de tweede keer). Regisseur Joram Lürsen, onder meer bekend van de films Alles is liefde en Alles is familie, krijgt de schone taak om dit kunststukje op het witte doek te brengen. Hiervoor doet hij een beroep doen op de top van de Nederlandse acteursgilde, met rollen voor Jacob Derwig, Gijs Scholte en Rifa Lodeizen. Tijdens de lezing gaan we met de schrijver dieper in op het boek en de verfilming.

 
Bij de film Een vlucht regenwulpen verzorgt regisseur en scriptschrijver Tim Klaasse een lezing (November 2014). Een vlucht regenwulpen is de beroemde psychologische roman van schrijver Maarten 't Hart uit 1978.

Wat is er anders aan de film, welke keuzes zijn gemaakt en waar kun je als lezer van het boek op letten bij het kijken naar de film? Het boek staat deze maand ook centraal in de jaarlijkse campagne Nederland leest.

 
Bij de film Boven is het stil houdt Gerbrand Bakker een lezing (Oktober 2013). Gerbrand Bakker is de schrijver van de gelijknamige bestseller, zijn literaire debuut uit 2006. De roman won verschillende prijzen en is vertaald en verscheen in meer dan dertig landen.

Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn oude en gebrekkige vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan.

 
Bij Faust verzorgt Pieter Steinz een lezing over die film (Februari 2013). Pieter Steinz publiceert in 2010 De duivelskunstenaar, de reis van doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis. Herr Doctors pact met de duivel fascineert hem en dat is vertrekpunt van zijn lezing.

Faust houdt de wereld al eeuwen in zijn greep. Hij vormt de inspiratie voor boeken maar ook voor toneelstukken, muziek, films en performances. Hij zorgt voor onrust, hij levert stof tot nadenken, hij is de vleesgeworden controverse, althans als hij echt heeft bestaan. Dat is ook wat Steinz onderzoekt in zijn meeslepende boek.

 
Bij de film On the road verzorgen Auke Hulst en Raoul Deleo een lezing (Oktober 2012).

Schrijver Jack Kerouac typeerde zijn boek On the road uit 1957 als spontaneous prose - alsof het in één keer, binnen drie weken - onder invloed van benzedrine - is opgeschreven. Tegenwoordig betwijfelt men die lezing. Hij reist in zijn boek verschillende keren dwars door de Verenigde Staten.
Het boek is enkele malen in het Nederlands vertaald onder de titels Op weg en Onderweg.

Ter ere van het 50-jarig jubileum van het boek verscheen De eenzame snelweg van journalist/schrijver Auke Hulst en tekenaar Raoul Deleo. Hierin doen zij de reizen van Kerouac min of meer overnieuw.

 
Bij publicatie van de folder van het Filmhuis is er nog geen nadere informatie over de lezing (December 2011). De film Jane Eyre is de verfilming van de beroemde gelijknamige roman van Charlotte Brontë uit 1847.
De film betreft de recente verfilming uit 2011 - er zijn véle verfilmingen van dit boek.

 
Bij de film Howl verzorgt Marc Westermann een korte introductie (November 2011) op Alan Ginsberg, poëzie, zijn eerste gedicht gedicht Howl uit 1955 en natuurlijk over de Beat Generation waarvan Ginsberg één van de toonaangevende schrijvers is. De dichter verkent zijn bewustzijn door het gebruik van drugs en het schrijven van gedichten. Zijn eerste gedicht Howl roept heftige reacties op en al snel volgt een rechtszaak.

 
Bij de film De eenzaamheid van priemgetallen geeft Tim Klaasse van Filmeducatie een lezing over de verfilming van het gelijknamige boek (April 2011).
Het boek is van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano en het is zijn grandioos debuut uit 2008. Het is het aangrijpende verhaal van een bijzondere vriendschap.