Met het project Cinema Digitaal in 2012 digitaliseert de filmvertoning in ons filmhuis.

In 2023 moderniseert het filmhuis verder met laserprojectie. Dit is van belang om de ontwikkelingen bij te kunnen benen en films en informatie digitaal te kunnen blijven uitwisselen met de andere partijen in de keten.

Vele filmtheaters schaffen rond 2022 en 2023 nieuwe (laser) apparatuur voor dcp-projectie aan (dcp = digitaal cinema pakket). Het einde van de garantietermijnen en van de technische ondersteuning voor de "oude" apparatuur, in combinatie met een eenmalige innovatiesubsidie van de rijksoverheid in het kader van de Covid-19-epidemie, maakt deze aanschaf op dat moment financieel aantrekkelijk.

Waarom overschakelen op een laserprojector?

Filmtheaters schakelen vaak over op laserprojectoren vanwege verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele lampgebaseerde projectoren. Enkele redenen hiervoor zijn:

  1. Betere beeldkwaliteit: Laserprojectoren bieden over het algemeen een hogere helderheid en contrastverhouding, wat resulteert in een betere beeldkwaliteit. Ze kunnen levendigere kleuren en diepere zwarttinten produceren, waardoor het kijkervaring verbetert.
  2. Langere levensduur: Laserprojectoren hebben meestal een langere levensduur dan lampgebaseerde projectoren. Lampen moeten regelmatig worden vervangen, terwijl lasers aanzienlijk langer meegaan, wat resulteert in lagere onderhoudskosten en minder downtime voor het theater.
  3. Betrouwbaarheid: Laserprojectoren zijn over het algemeen betrouwbaarder omdat ze minder gevoelig zijn voor defecten en minder vaak uitvallen. Dit is belangrijk voor filmtheaters om een consistente kwaliteit en prestaties te handhaven.
  4. Energie-efficiëntie: Laserprojectoren zijn over het algemeen energiezuiniger dan lampgebaseerde projectoren. Ze vereisen minder energie om dezelfde helderheid te bereiken, wat kan leiden tot lagere operationele kosten en een verminderde ecologische impact.
  5. Flexibiliteit in installatie: Laserprojectoren bieden vaak meer flexibiliteit bij de installatie. Ze kunnen bijvoorbeeld in verschillende hoeken worden geplaatst en zijn geschikt voor grotere schermen, waardoor theaters meer mogelijkheden hebben bij het ontwerpen van hun auditoria.
  6. Minder warmteproductie: Laserprojectoren produceren over het algemeen minder warmte dan traditionele lampgebaseerde projectoren, waardoor het gemakkelijker is om de temperatuur in de projectieruimte te regelen.

Kortom, de overstap naar laserprojectoren helpt filmtheaters om de algehele kijkervaring te verbeteren, operationele kosten te verlagen en de betrouwbaarheid te vergroten, wat bijdraagt aan een modernere en efficiëntere projectie-infrastructuur.

 

Hieronder wat foto's, gemaakt door onze operateur Bart Hogeweg, van de start van de laserprojectie bij Filmhuis Hengelo.

De Barco Beamer (© Bart Hogeweg)

De werkruimte van de operateurs in Filmhuis Hengelo. (© Bart Hogeweg)

Weergave & aansluitingen (© Bart Hogeweg)

Bedieningspaneel - (© Bart Hogeweg)

Werktafel en PC voor de operateur (© Bart Hogeweg)

Inloggen op het systeem (© Bart Hogeweg)

Dashboard voor het beheren en starten van de films (© Bart Hogeweg)

Het inladen van films en trailers (© Bart Hogeweg)

Het startscherm voor een film (© Bart Hogeweg)

Kijkje in de ruime filmzaal, goed voor ongeveer 90 gasten. (© Bart Hogeweg)

Een korte toelichting op de techniek:
De laserprojector

De Barco SP2K‑7S is een slimme laserprojector met een geweldig beeld, weinig geluid en weinig warmteafgifte!

Het SP2K-model brengt hoge beeldkwaliteit ons filmhuis, met scherpe details, levendige kleuren en verbeterd contrast. Het Barco-systeem gebruikt speciale technologie om ervoor te zorgen dat het beeld altijd scherp en consistent blijft.

Deze nieuwe generatie Barco-laserprojectoren biedt veel voordelen om de filmervaring te verbeteren en gemoedsrust te geven. Ze zijn ook compatibel met de nieuwste geluidsstandaarden voor een meeslepende audio-ervaring. Laserprojectoren zijn energiezuinig, duurzaam, geven weinig warmte af en zorgen voor een geweldig beeld.

Hoe werken laserprojectoren?

Een laserprojector gebruikt een laser en spiegels om mooie projecties te maken. De spiegels bewegen snel heen en weer, waardoor het laserlicht lijnen of vormen op een scherm projecteert.

De laser in de projector is een speciaal soort diode die laserlicht van klasse 2M of 3R produceert. Klasse 2M is veilig voor de ogen omdat mensen hun ogen snel sluiten als ze blootgesteld worden aan dit laserlicht. Bij klasse 3R wordt direct licht in de ogen als gevaarlijk beschouwd, maar reflecties zijn normaal gesproken niet gevaarlijk. De projector heeft ingebouwde beveiliging, zodat mensen en anderen in de buurt niet rechtstreeks in de laser kunnen kijken.