DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER

Speeldata:

Woensdag 27 februari 20.15
Donderdag 28 februari 20.15
Vrijdag 1 maart 20.15

Het is 1956. Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West-Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden van het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in Boedapest. Uit solidariteit met de slachtoffers willen ze een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Als het incident ter ore komt van het ministerie van Onderwijs, beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven.

Waargebeurd verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Soms is stilte het luidste protest.
Das schweigende Klassenzimmer is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka - een van de negentien scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen.

Regie:
Lars Kraume

Speelduur:
111 min. , 12+

Land:
DE, 2018

Cast:
Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke e.a.