Dear comrades!

Speeldata:

Zondag 19 december, 11.00 uur
Woensdag 22 december, 20.15 uur
Donderdag 23 december, 20.15 uur

RESERVEREN

In juni 1962 liepen de gemoederen in industriestad Novotsjerkassk hoog op, toen op dezelfde dag dat de voedselprijzen werden verhoogd ook de lonen van de werknemers met een derde werden gekort. De staking die daarop volgde werd door de KGB en het Sovjetleger bloedig neergeslagen. De film volgt in dit indrukwekkende historische drama het trotse partijlid Lyuda, wier idealen op losse schroeven komen te staan wanneer haar opstandige dochter een van de stakers blijkt en na het bloedbad nergens te bekennen is. Geschoten in prachtig zwart-wit en winnaar van de speciale juryprijs op Venetië 2020.

 

  • De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië 2020 bekroond met de Special Jury Prize en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.
  • International Film Festival Rotterdam 2020 – Selectie Limelight
  • Film by the Sea 2021 - Selectie

.

Regie: Andrei Konchalovsky

Speelduur: 116 min., 12+

Land: RUS., 2020

Cast: Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrey Gusev

.

 

Uit de pers:

Filmkrant: “Pas na de val van het communisme werd duidelijk dat de Communistische Partij in het Russische plaatsje Novotsjerkassk in 1962 met extreem geweld een arbeidersopstand onderdrukte. Andrei Kontsjalovski maakte er dit striemende drama over.”

★★★★ VPRO Cinema.

★★★★ Volkskrant: "Beheerst sarcastisch en in schitterend zwart-wit vertelt Dear Comrades! Over een drama dat in de doofpot belandde.”

★★★★ Trouw: “Dear Comrades! is een donkerkomische film over het sprookje van de communistische heilstaat.”

★★★ Filmtotaal: “Het ware verhaal achter het bloedbad van Novotsjerkassk in 1962, gevat in mooie zwart-wit beelden.”