Duitse films

Duitse Films, 75 jaar na de bevrijding

In de eerste week van april 2020 vertoont het Filmhuis Hengelo drie belangrijke Duitse films waarin WO II en het einde ervan centraal staan.

Het zijn:

  • Werk ohne Autor ( 2018)
  • Der Untergang (2004)
  • Sophie, Scholl, Die letzten Tage (2005)

Werk ohne Autor ( 2018)

Kurt groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime raken ook zijn persoonlijke leven. Eenmaal op de kunstacademie in Oost-Duitsland wordt van hem verwacht dat hij meegaat met de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening.

De jonge kunstenaar vlucht met zijn vrouw naar het vrije Westen, waar hij zichzelf en de ware kunst ontdekt.

Prachtige film!

 

Werk ohne Autor

Der Untergang (2004)

Der Untergang

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Sophie, Scholl, Die letzten Tage (2005)

Duitsland, 1943. Een stel studenten besluit niet langer te zwijgen maar iets te doen. Het uitdelen van flyers wordt de 21-jarige Sophie Scholl fataal. Samen met haar broer Hans wordt ze opgepakt. Tijdens het dagenlange verhoor met een de doorwinterde Gestapo-ondervrager Mohr blijft Sophie trouw aan haar idealen en probeert ze de rest van de verzetsgroep De Witte Roos niet te verraden. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

 

Sophie Scholl - Die letzten Tage