EVENEMENTEN

Filmhuis Hengelo

Hengeler weend

Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.
Regelmatig bieden wij themavoorstellingen, waarbij wij samenwerking zoeken met andere culturele en maatschappelijke organisaties.
Ook proberen wij flexibel in te spelen op de actualiteit.

Dat dit geen Hengeler weend is, kunt u hieronder lezen, en in ons archief.
Hieronder staan de evenementen die in meerdere jaren terug kwamen / komen in ons programma.
Regelmatig zijn er ook ad hoc films of evenementen bij het Filmhuis die aansluiten bij gebeurtenissen elders in Hengelo of de maatschappij. Voor die éénmalige evenementen, zie het jaar- en folderoverzicht in ons archief.

BUITENFILM

De start van het nieuwe seizoen (2015 - )

Eén van onze activiteiten die past in bovengenoemd streven, is dat het Filmhuis een mooie traditie opbouwt (sinds ons 25-jaar-jubileum in 2015): wij openen het filmseizoen feestelijk met een buitenvoorstelling van een feelgoodfilm op het Schouwburgplein.

Deze buitenvoorstelling  is gratis toegankelijk voor iedereen.
Honderden filmliefhebbers maken van de gelegenheid gebruik.

INFO

Overijssels Film Festival

OVERIJSSELS FILM FESTIVAL

Poort naar Europa (2016 - )

De Overijsselse filmtheaters vertonen jaarlijks verspreid over de provincie actuele Europese films en premières. Het festival is kleinschalig en de Overijsselse filmhuizen organiseren het gezamenlijk. Deze samenwerking is uniek voor Nederland. Deze filmhuizen vormen zo tijdelijk één groot podium dat centraal bespeeld wordt. Het betekent een meer en gevarieerder aanbod, tot in de kleinste filmhuizen.

INFO      

LEZINGEN

Verdieping: context bij films en filmprogramma’s

Enkele keren per jaar boeken wij een spreker voor een lezing of voor een korte inleiding voorafgaand aan de film.

INFO      

POËZIE, MUZIEK & FILM

Poëzie komt tot leven (2018 - )

In het kader van de jaarlijkse Poëzieweek voert sinds 2018 het Valerius Ensemble in afwisseling met een drietal dichters het programma Poëzie, Muziek & Film uit. Afwisselend interessante gedichten met mooie klassieke muziek, en afgesloten met een film, alle passend bij het thema van de Poëzieweek van dat jaar. In Hengelo is Poëzie, Muziek & Film een samenwerking tussen het Valerius Ensemble, Filmhuis Hengelo en Schouwburg Hengelo.

INFO

MUSIC&MOVIES

Filmmuziek komt tot leven (2010 - 2020)

Een aantal keren per jaar vertonen wij in het muziekcafé van Metropool een muziekfilm of -documentaire.

Rondom de film verzorgt de huisband van Music&Movies livemuziek binnen het thema of genre van de film.

INFO

Go short

DAG VAN DE KORTE FILM

Dag van de korte film (2016 - 2017)

Op 21 december organiseren Eye, IFFR en Go short de Dag van de Korte Film op de kortste dag van het jaar.
De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog te weinig aandacht. Daarom staat op de kortste dag van het jaar de spotlight op de korte film.
Filmhuis Hengelo deed mee in 2016 en 2017.

Boek+Film

BOEK+FILM

2011 - 2018

In de jaren van 2011 tot 2018 hebben Filmhuis Hengelo en de Bibliotheek Hengelo diverse malen lezingen in de bibliotheek verzorgd. Deze lezingen naar aanleiding van een verfilmd boek, sluiten dan steeds aan bij een filmvertoning van dat verfilmde boek in het Filmhuis (onze zgn. boek+film-films).

INFO

THEMADAGEN

1996 - 2014

Als Filmhuis Hengelo willen wij actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.
Eén van onze activiteiten die past in dit streven, is dat wij lange tijd themadagen hebben georganiseerd. Op een bepaald thema werden dan twee of drie films op een dag vertoond. Veelal ging dit gepaard met een presentatie over het thema van dat jaar, zie lezingen.

INFO

WEEKEND VAN DE AMATEURKUNST

 
2010 - 2014

Als Filmhuis Hengelo willen wij actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.
Eén van onze activiteiten die past in dit streven, is dat wij in 2010, 2012, 2013 en 2014 met gratis filmvoorstellingen hebben bijgedragen aan de jaarlijkse Week/Weekend van de Amateurkunst in Hengelo.

INFO

BAM! festival Hengelo

 
2011 - 2013

BAM! is een veelzijdig festival voor jong en oud met muziek, theater en kunst. Elk jaar wordt er een scala aan workshops gegeven, wordt er poëzie voorgedragen en zijn (lokale) kunstwerken te bewonderen. Voor de kleine BAM! bezoekers is er ook van alles te doen. Kom kijken en laat je verrassen door alles wat BAM! te bieden heeft, van harte aanbevolen!
Filmhuis Hengelo participeerde in de jaren 2011 t/m 2013.
INFO

Afrikaanse dag / Afrika Mon Amour

 
2007, 2009, 2011 & 2012

Met het initiatief Afrika mon Amour wil Hengelo, als Millenniumgemeente, zich richten op de voorlichting over de acht milenniumdoelen van de Verenigde Naties. De Filmliga werkt hier aan mee met de Afrikaanse dag.

INFO

Italiaanse dag

 
2005, 2006, 2009 & 2022

Er is veel interesse in de Italiaanse film. In enkele jaren heeft de Filmliga Hengelo een speciale dag met Italiaanse films aangeboden. In 2022 pakt het Filmhuis de handschoen weer op.

INFO

OkArt Oktober kunst- en cultuurmaand Hengelo

 
2004 - 2005

Gedurende de maand (september-)oktober zijn diverse culturele evenementen samengebracht in OkArt Oktober kunst- en cultuurmaand Hengelo.
Culturele projecten op het gebied van tentoonstellingen, beeldende kunst, muziek en film brengt men samen en zijn op elkaar afgestemd.
Filmliga Hengelo doet mee in twee jaren:

  • 2004: geen nadere info beschikbaar.
  • 2005: thema dit jaar: Hart van Zuid. De Filmliga draait drie toepasselijke films.

 

FESTIVAL DE ONTDEKKING VAN DE BUREN

2000 - 2005

Stichting Film|spiegel presenteert sinds 2000 het festival De ontdekking van de buren.
Dit programma bestaat uit recente Duitse films die filmhuizen in verschillende steden in Nederland vertonen. Filmliga Hengelo nam deel in de jaren 2000, 2003, 2004 en 2005.

INFO