EVENEMENTEN

Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo. Hierbij zoeken wij samenwerking met andere culturele en maatschappelijke organisaties en proberen wij in te spelen op de actualiteit.
Hieronder staan de evenementen die in meerdere jaren terug komen in ons programma.
Voor éénmalige evenementen, zie het jaar- en folderoverzicht in ons archief.

 
Via filmfragmenten, foto’s en verschillende vragen kunt u uw filmkennis testen onder het genot van een drankje.
Iedere filmliefhebber kan meedoen aan onze quiz, waarbij de gezelligheid voorop staat.
Kijk hier voor meer info.

 
Jaarlijks in oktober is er de Kinderboekenweek, ieder jaar met een ander thema. Hierbij aansluitend organiseren een aantal culturele organisaties in Hengelo op de zondag in die week het Groot Hengeloos Kinderboeken Festival. Hiervoor wordt er groots uitgepakt op de locaties Bibliotheek, Schouwburg en Filmhuis en het Prins Bernhard Plantsoen. Filmhuis Hengelo doet mee met een verfilmd kinderboek.
Kijk hier voor meer info.

In het kader van de jaarlijkse Poëzieweek voert sinds 2018 het Valerius Ensemble in afwisseling met een drietal dichters het programma Poëzie, Muziek & Film uit. Afwisselend interessante gedichten met mooie klassieke muziek, en afgesloten met een film, alle passend bij het thema van de Poëzieweek van dat jaar. 
In Hengelo is Poëzie, Muziek & Film een samenwerking van het Valerius Ensemble met Schouwburg Hengelo en Filmhuis Hengelo.
Kijk hier voor meer info.

 
Filmhuis Hengelo bouwt een mooie traditie op: wij openen het filmseizoen feestelijk met een gratis buitenvoorstelling van een feelgoodfilm op het Schouwburgplein. In samenwerking met de Schouwburg Hengelo en The Green Room.
Kijk hier voor meer info.

Verdieping: context bij films en filmprogramma’s. Enkele keren per jaar boeken wij een spreker voor een lezing of voor een korte inleiding voorafgaand aan de film.
Kijk hier voor meer info.      

 • In 2005, '06, '09 & '22 heeft de Filmliga / het Filmhuis een speciale dag met Italiaanse films aangeboden: onze Italiaanse dag.
 • Van 2010 tot 2020 vertoont De Filmliga / het Filmhuis een of enkele malen per jaar in het muziekcafé van Metropool een muziekfilm of -documentaire: Music&Movies.
 • Van 2016 tot 2019 vertonen de Overijsselse filmtheaters jaarlijks verspreid over de provincie actuele Europese films en premières: het Overijssels Filmfestival.
 • Van 2011 tot 2018 verzorgen de Filmliga / het Filmhuis en de Bibliotheek Hengelo in de bibliotheek lezingen naar aanleiding van een verfilmd boek. Dit sluit steeds aan bij een vertoning van dat verfilmde boek in het Filmhuis: Boek+Film.
 • In 2016 en 2017 doet het Filmhuis mee met de Dag van de Korte Film. In december op de kortste dag van het jaar organiseren het Filmmuseum Eye, het International Film Festival Rotterdam IFFR en Go short die dag.
 • Van 1996 tot 2014 organiseert de Filmliga / het Filmhuis themadagen. Wij vertonen dan twee of drie films op een dag over het gekozen thema. Veelal gaat dit gepaard met een lezing/presentatie over het betreffende thema: Themadagen.
 • In de jaren 2010, 2012, 2013 en 2014 neemt de Filmliga / het Filmhuis deel met gratis filmvoorstellingen in de jaarlijkse Week/Weekend/Maand van de Amateurkunst in Hengelo.
 • In de jaren 2011 t/m 2013 neemt de Filmliga / het Filmhuis deel met het BAM!-festival.
 • Met het initiatief Afrika mon Amour richt Hengelo als zgn. Millenniumgemeente zich op voorlichting over de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties. De Filmliga / het Filmhuis werkt hier in 2007, 2009, 2011 & 2012 aan mee met onze: Afrikaanse dag.
 • Gedurende de maand (september-)oktober zijn diverse culturele evenementen samengebracht in OkArt Oktober kunst- en cultuurmaand Hengelo. Culturele projecten op het gebied van tentoonstellingen, beeldende kunst, muziek en film brengt men samen en zijn op elkaar afgestemd. Filmliga Hengelo doet mee in 2004 en 2005.
 • Stichting Film|spiegel presenteert sinds 2000 het festival De ontdekking van de buren. Dit programma bestaat uit recente Duitse films die filmhuizen in verschillende steden in Nederland vertonen. Filmliga Hengelo neemt deel in de jaren 2000, 2003, 2004 en 2005: het festival De ontdekking van de buren.