EVENEMENTEN

Filmhuis Hengelo

Hengeler weend

Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.
Regelmatig bieden wij themavoorstellingen, waarbij wij samenwerking zoeken met andere culturele en maatschappelijke organisaties.
Ook proberen wij flexibel in te spelen op de actualiteit.

BUITENFILM

De start van het nieuwe seizoen

Eén van onze activiteiten die past in bovengenoemd streven, is dat het Filmhuis een mooie traditie (sinds ons 25-jaar-jubileum in 2015) heeft opgebouwd: wij openen het filmseizoen feestelijk met een buitenvoorstelling van een feelgoodfilm op het Schouwburgplein.

Deze buitenvoorstelling  is gratis toegankelijk voor iedereen.
Honderden filmliefhebbers maken van de gelegenheid gebruik.

INFO

MUSIC&MOVIES

Filmmuziek komt tot leven

Een aantal keren per jaar wordt er in het muziekcafé van Metropool een muziekfilm of -documentaire vertoond.

Rondom de film verzorgt de huisband van Music&Movies livemuziek binnen het thema of genre van de film.

INFO

LEZINGEN

Verdieping: context bij films en filmprogramma’s

Er wordt een aantal keren per jaar een spreker geboekt voor een lezing of voor een korte inleiding voorafgaand aan de voorstelling.

INFO      

POËZIE, MUZIEK & FILM

Poëzie komt tot leven

In het kader van de jaarlijkse Poëzieweek voert sinds 2018 het Valerius Ensemble in afwisseling met een drietal dichters het programma Poëzie, Muziek & Film uit. Afwisselend interessante gedichten met mooie klassieke muziek, en afgesloten met een film, alle passend bij het thema van de Poëzieweek van dat jaar. 

INFO

Overijssels Film Festival

OVERIJSSELS FILM FESTIVAL

Poort naar Europa

De Overijsselse filmtheaters vertonen jaarlijks verspreid over de provincie actuele Europese films en premières. Het festival is kleinschalig en de Overijsselse filmhuizen organiseren het gezamenlijk. Deze samenwerking is uniek voor Nederland. Deze filmhuizen vormen zo tijdelijk één groot podium dat centraal bespeeld wordt. Het betekent een meer en gevarieerder aanbod, tot in de kleinste filmhuizen.

INFO      

Boek+Film

BOEK+FILM

2011 - 2016

In de jaren van 2011 tot 2016 hebben het Filmhuis Hengelo en de Bibliotheek Hengelo diverse malen lezingen in de bibliotheek verzorgd, die aansloten bij een filmvertoning van een verfilmd boek in het Filmhuis(onze zgn. 'boek+film'-films).

INFO

JAARLIJKSE THEMADAG

2004 - 2014

Als Filmhuis Hengelo willen wij actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.
Eén van onze activiteiten die past in dit streven, is dat wij van 2005 tot 2014 jaarlijks een themadag hebben georganiseerd. Op een bepaald thema werden dan twee of drie films op een dag vertoond. Veelal ging dit gepaard met een presentatie over het thema van dat jaar, zie lezingen.

INFO

FESTIVAL DE ONTDEKKING VAN DE BUREN

2000 - 2005

Stichting Film|spiegel presenteert sinds 2000 het festival De ontdekking van de buren.
De Ontdekking van de buren biedt een programma dat bestaat uit recente Duitse films die in filmhuizen in verschillende steden in Nederland worden vertoond, waaronder ook bij de Filmliga Hengelo in de jaren 2000, 2003, 2004 en 2005.

DIVERSEN

Af en toe zijn er ad hoc films of evenementen bij het Filmhuis die aansluiten bij gebeurtenissen elders in Hengelo of de maatschappij.

 • In 2019 werd Phantom thread opnieuw vertoond, aansluitend bij het Mode-spektakel in Hengelo.
 • In 2017 werken Schouwburg Hengelo en Filmhuis Hengelo samen ten bate van Serious Request. Er zijn twee speciale voorstellingen van de film Lion, die eerder al volle zalen trok bij het Filmhuis. De volledige opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan Serious Request.
  Ook in 2017 bood Filmhuis Hengelo een LHBT-festival met drie films (Moonlight, Carol en The Danish girl) in verband met de Coming out week.
  Datzelfde jaar vertoonden wij ook een selectie van mooie korte films (Best of Go Short) op de kortste dag van het jaar.
 • In 2016 is in samenwerking met de Bibliotheek Hengelo in het kader van een behandeling van het boek De stalkster van Mirjam Rotenstreich de boekverfilming Tonio vertoond (Boek&Film).
 • In 2011 vertoonde de Filmliga in het kader van de Twentse Biënnale twee films: Winter's bone en The kids are allright.
 • In 2010 werd de Hengelose Maand van de Amateurkunst op 12 juni besloten met het dansfestijn Hengelo danst. In dat kader bood de Filmliga die dag een gratis voorstelling aan van de film La danse.
 • In september en oktober 2007 vindt er een Bert Haanstra Festival plaats. Bert Haanstra (1916-1997) maakte een groot aantal succesvolle documentaires en speelfilms. In 1996 werd hij voor zijn hele werk bekroond met de naar hem vernoemde Bert Haanstra Oeuvreprijs. Tien jaar na zijn dood wordt Haanstra's gehele oeuvre in een volledig gereviseerde print opnieuw uitgebracht. Het festival vindt gelijktijdig plaats in vrijwel alle Overijsselse filmhuizen en het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Tijdens 3 voorstellingen worden telkens 2 films van Haanstra vertoond.
 • In 1995 vertoont de Filmliga een uit vier films en één lezing bestaand retrospecief over de in 1982 overleden Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder.
 • In 1994 vertoont de Filmliga een uit zes films bestaand retrospecief over de in 1983 overleden Spaanse regisseur Luis Buñuel.
  1994 Retro Buñuel.