For Sama

For Sama

Speeldata:


Vrijdag 18 september - 20.15 uur
Zondag 20 september - matinee 15.00 uur
Donderdag 24 september - 20.15 uur
Vrijdag 25 september - matinee 15.00 uur
Zaterdag 26 september - 20.15 uur

For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Burgerjournalist Waad alKateab wordt verliefd op Hamza, een jonge arts, terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd. Ze trouwen en krijgen Sama. Zij legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. De gevaren komen dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden in het verzet te helpen.

★★★★★ Volkskrant: "Hartverscheurend en moedig verslag van het leven in een belegerde stad (..) het indringende en hartverscheurende bewijs dat getuigen nodig zijn, ook als ze beter zouden kunnen vertrekken"
★★★★★ Trouw: "Een oorlogsfilm en een liefdesbrief (..) van sommige films zou je willen dat de hele wereld ze ziet. Dat iedereen ziet wat Waad aan haar dochter probeert te zeggen. De liefde. De pijn.”
★★★★★ NRC: "Een afscheidsbrief. Een testament. Maar ook een hartverscheurende getuigenis van mensen voor wie weggaan niet zo makkelijk is”
★★★★★ Telegraaf: "Aangrijpende documentaire [doordringt] ons op niet mis te verstane wijze van een menselijke tragedie, waar de rest van de wereld meer boodschap aan zou moeten hebben”
Filmkrant: "Eigenlijk zou je willen dat For Sama nooit gemaakt was ... Helaas is de film er wel, en gelukkig is deze film er. Een persoonlijk, rauw verhaal, van binnenuit verteld”

Regie:
Waad al-Kateab

Speelduur:
100 min. 16+

Land:
VK, 2019

Cast:
Waad alKateab, Hamza en Sama als zichzelf.