Goodfellas

Speeldata:

Vrijdag 5 maart, 20.15 uur
Zaterdag 6 maart, 20.15 uur
Zondag 7 maart, 15.00 uur - matinee
Vrijdag 12 maart, 15.00 uur - matinee

RESERVEREN

Zinderend maffiaverhaal van meesterregisseur Martin Scorsese. Jimmy, Tommy, en Henry hebben veel met elkaar gemeen. Ze dragen dure maatpakken, verdienen bakken met geld en hebben een zwak voor mooie vrouwen. Ze zijn de zogenaamde ‘goodfellas’ − de happy few die deel uitmaken van een van de beroemdste families van New York: de maffia. Maar laat je niet misleiden door hun goede manieren. Er hoeft maar iets te gebeuren of de hel breekt los...De gangsterfilm Goodfellas, inmiddels een toonaangevende film in het genre. Nu in 4K-restauratie. (30th anniversary)

In de pers:

Eye brengt ter ere van de dertigste verjaardag van de film een 4K-restauratie (hoge resolutie) uit van Martin Scorsese’s gangsterdrama Goodfellas, over de opkomst en ondergang van maffioso Henry Hill. Wat naar boven gaat, moet naar beneden komen, zeggen sommigen en dat gold zeker voor Hill, die tussen 1955 en 1980 onstuimig carrière maakte in de New Yorkse onderwereld.

De film vertelt Hills levensverhaal zoals opgetekend door Nicholas Pileggi in zijn non-fictieboek Wiseguy uit 1985. Hills relatie met zijn vrouw Karen komt uitgebreid aan bod, maar het grootste deel van de film beslaat de criminele operaties van Hill en Jimmy Conway en Tommy DeVito. Hills opklimmen in de maffiahiërarchie komt halverwege de jaren zeventig ten einde, als hij tegen de zin van z’n bazen zijn eigen cocaïnehandel begint uit te bouwen. Verraad, agressie en doorgesnoven waanzin zorgen ervoor dat de ooit zo hechte vriendengroep uit elkaar valt en Hill op een plek eindigt die hij nooit voor mogelijk had gehouden.

★★★★★Trouw: “Een film met humor, maar ook met veel actie en geweld. En voor de cinefielen: een film met meesterlijk inventief camerawerk en fantastisch gebruik van muziek.”

--

Regie: Martin Scorsese

Speelduur: 145 min. 16+

Land: VS, 1990

Cast: Robert De Niro, Joe Pesci, Ray Liotta e.a.