Zaterdag 14 september - 20.15 uur
donderdag 19 september - 20.15 uur
vrijdag 20 september - 20.15 uur

RESERVEREN

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken.
Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Green Border moet gezien worden om beter te begrijpen wat er elke dag niet ver van ons land gebeurt.

 
‘In dit meeslepende verhaal zien we het slechtste in de mens naar boven komen. We zien hoe vanwege politieke spelletjes mensenlevens op het spel worden gezet aan de grens van Europa. Mensen die op zoek zijn naar een beter leven worden schaamteloos gebruikt in een kat-en-muisspel tussen grenspolitie en criminele organisaties. Wat de film zo sterk maakt, is dat zij alle kanten belicht van dit drama. In dit in zwart-wit geschoten mozaïekverhaal zien we actievoerders, hulpdiensten en vluchtelingen die in het diepst van de nacht allemaal vechten voor gerechtigheid tegenover grenswachten die orders moeten uitvoeren, maar ondertussen ook moeite hebben met deze bijzonder complexe situatie.’

De film heeft prijzen gewonnen in Venetië en was een publieksfavoriet op het International Film Festival Rotterdam.
 

Regie: Agnieszka Holland

Speelduur: 147 min, 12+

Land: Polen, 2023

Cast: Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai

 
In de pers:

★★★★VPRO Cinema: 'Afhankelijkheid vluchteling goed invoelbaar'

★★★★NRC: 'Keiharde stomp in de maag'

★★★★Trouw: 'Tekenen van medemenselijkheid'

★★★★The Guardian: 'Gripping story of refugees’