Historie, waar staan we voor en waar gaan wij naar toe?

Filmhuis Hengelo is een middelgroot filmhuis. Wij hebben dan wel geen dagelijkse programmering, maar wel zes voorstellingen per week. En hebben wij één zaal in de schouwburg. Wij maken dan ook gebruik van faciliteiten van de schouwburg, zoals de kassa, techniek en het schouwburgcafé. Daarom hebben wij ook geen inkomsten uit de horeca. Wij draaien verder​ geheel op vrijwilligers en wij ontvangen vrijwel geen subsidie.​ Wij richten ons niet op premières (de zogenoemde "eerste filmcyclus" of "eerste omloop") maar wij zijn vooral aangewezen op de tweede cyclus waarbij wij de films pas weken of maanden na de landelijke première kunnen vertonen.
 
Het Film Kennis Centrum noemt de laatste tijd een filmhuis als Filmhuis Hengelo een zgn. klein filmtheater. Een klein filmtheater heeft geen dagelijkse programmering. De term filmhuis gebruikt het Film Kennis Centrum de laatste tijd meer voor hele kleine filmtheaters die niet kunnen voldoen aan de technische toetsingscriteria van de NVBF en die daarom geen lid kunnen zijn van de branchevereniging. Filmhuis Hengelo is als middelgroot filmhuis wél lid van de NVBF. 

Historie

Foto: 2015 - jubilieum 25 jaar Filmhuis Hengelo

Het Filmhuis Hengelo is opgericht in 1990 onder de naam Stichting Filmliga Hengelo.
(Statutaire oprichting 25-6-1991; Kamer van Koophandel nr. 41030698. RSIN 801863090).
Op vrijdag 12 oktober 1990 draait onze eerste film: Nuovo Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore.
Sinds die tijd hebben wij op verschillende locaties in Hengelo films vertoond.

Wij beginnen met één film per twee weken.
Bij het 25-jarig jubileum in 2015 staan er wekelijks minimaal vier films op het programma. Het aantal voorstellingen en het aantal filmtitels per seizoen nemen geleidelijk toe.
Het aantal bezoekers per seizoen is het voorgaande seizoen de 5000 gepasseerd en het aantal filmpashouders nadert de 500.
Er is toen een lijst gemaakt met de door ons filmhuispubliek als beste gekozen 25 films. Daarvan hebben we de zes meest gekozen films, gedraaid in het weekend dat het filmhuis precies 25 jaar bestond:

Zie ook: Filmliga Hengelo / Filmhuis Hengelo, de eerste dertig jaar: 1990 - 2020.

Voor meer details over historie van ons filmhuis, zie: archief.

Waar staan wij voor?

 
Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo, zoekt daarbij samenwerking met andere culturele en maatschappelijke organisaties en probeert flexibel in te spelen op de actualiteit.

Filmhuis krijgt zijn unieke karakter door een persoonlijke benadering voor, tijdens en na de film, waardoor mensen zich thuis kunnen voelen in een inspirerende omgeving en een filmbezoek meer is dan alleen maar naar een film kijken.

 

Financiering

Filmhuis Hengelo behoort voor de gemeente Hengelo niet tot de stuctureel gesubsidieerde culturele voorzieningen.
Het filmhuis maakt geen winst en ontvangt dus ook geen structurele subsidie van de overheid. Wel ontvangt het Filmhuis jaarlijks toch nog een kleine, maar hoog gewaardeerde subsidie van de gemeente; in 2020 was dit € 2000. Alle onze inkomsten vloeien terug naar de gemeenschap: die investeren wij in betere films en dienstverlening voor onze bezoekers.
Dit is een van de punten waarmee filmhuizen in het algemeen zich onderscheiden van de commerciële bioscopen. Bij commerciële bioscopen is het primaire doel om geld te verdienen voor (meestal buitenlandse) investeerders, aandeelhouders of eigenaars.
Ook u kunt Filmhuis Hengelo steunen door de Filmpas aan te schaffen, waarmee u met korting naar de films kunt gaan.

Anders dan het Filmhuis Hengelo is de Schouwburg Hengelo voor de gemeente wél een structureel gesubsidieerde zogenoemde culturele kernvoorziening. Voor de invulling van haar doelstellingen werkt de schouwburg onder andere nauw samen met de Stichting Filmliga Hengelo. Hierdoor profiteert Filmhuis Hengelo indirect wel van gemeentelijke steun. Ook heeft de schouwburg vele sponsors, waar ons filmhuis dus indirect ook baat bij heeft.

Ook de digitalisering van de filmprojectie in 2012 was een sterk door de overheid gesubsidieerde ontwikkeling.

Waar gaan wij naar toe?

Filmhuis Hengelo wil meer zichtbaar zijn binnen Hengelo, een grotere naamsbekendheid opbouwen en de samenwerking met culturele en maatschappelijke instellingen vergroten.
Wij willen onze vaste plek binnen Schouwburg Hengelo behouden en beter herkenbaar inrichten.
De grote betrokkenheid van een enthousiaste groep vrijwilligers is de spil voor onze activiteiten.

Klik op het onderstaande plaatje voor een betere weergave

 

Het Filmhuis in het filmlandschap van Hengelo

In Hengelo zijn er verscheidene aanbieders van films.
Er is vrijwel geen overlap in het aanbod van films van de diverse aanbieders.

 
Generalisten

  1. A. Commercieel
 1. Movie Unlimited is de grote commerciële bioscoop in Hengelo, met 5 zalen en 834 zitplaatsen. Deze bioscoop richt zich vooral op premières van de grote commerciële films (de "eerste filmcyclus" of "eerste omloop"). Movie Unlimited kan PER WEEK wel 15 - 20 verschillende titels aanbieden met meer dan 100 geplande voorstellingen.
  1. B. Niet-commercieel
 1. Ons Filmhuis Hengelo komt qua omvang op de tweede plaats. In het seizoen 2021-2022 was er een gepland aantal van 67 titels en 267 voorstellingen PER SEIZOEN. Wij zijn een dwerg vergeleken bij de bioscoop. Het filmhuis richt zich vooral op films met een zekere sociaal-maatschappelijke thematiek waar minder belangstelling voor is. Er is bijna geen overlap in titels met de bioscoop. Onze films zijn uit de "tweede filmcyclus" en hebben een aantal maanden eerder al elders in de grote filmhuizen gedraaid. In geval van een gewone commerciële film, heeft die doorgaans al maanden eerder in de gewone bioscoop gedraaid.
 2. Bij het wijkcentrum Kulturhus Hasselo vertoont men ongeveer eens per maand een "filmhuisfilm". Vaak betreft dat een film die al eerder bij Filmhuis Hengelo heeft gedraaid (de "derde filmcyclus").
 3. In de filmzaal van de Schouwburg Hengelo vertoont men de films van het Filmhuis Hengelo. Maar incidenteel vertoont de Schouwburg Hengelo ook films buiten het programma van het Filmhuis om.
 4. Op het Beekplein bij De Nul was tot 2019 jaarlijks in september de Nacht van de Korte Film (NvdKF). Een heerlijke na-zomeravond vol korte films. Hier worden films getoond van aanstormend talent. Van korte films, docu's, animaties tot aan kunstwerken. De programmering bestaat uit korte films van hoge kwaliteit, waarin het vakmanschap van de makers duidelijk spreekt. Na 2 gecancelde edities vanwege de covid-19 crisis pakt men de draad in 2022 weer op. Omdat het Beekplein inmiddels een bouwplaats is geworden vindt de Nacht van de Korte Film nu plaats bij Broedplaats Oost bij Laan Hart van Zuid.

Thematische niche-aanbieders

 1. Bij Museum Hengelo (Oald Hengel) vertoont men regelmatig allerlei interessante amateurfilms uit het uitgebreide filmarchief van het museum. Deze films hebben te maken met belangwekkende gebeurtenissen in de geschiedenis van Hengelo en Twente.
 2. Bij de afdeling Hengelo van het NIVON vertoont men in de lezingenprogramma's in plaats van een lezing af en toe een film. Dat kan een film zijn passend bij de reguliere thema's van het NIVON (sociaal toerisme, reizen, landen, natuur), maar het kan incidenteel ook een oude "filmhuisfilm" zijn.
 3. Tot slot, louter voor de volledigheid: er is ook nog een aanbieder van uitsluitend erotische films in Hengelo.