Historie, waar staan we voor en waar gaan wij naar toe?

Historie

Foto: 2015 - jubilieum 25 jaar Filmhuis Hengelo

Het Filmhuis Hengelo is opgericht in 1990 onder de naam Stichting Filmliga Hengelo. (Statutaire oprichting 25-6-1991; Kamer van Koophandel nr. 41030698.)
Op vrijdag 12 oktober 1990 draait onze eerste film: Nuovo Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore.
Sinds die tijd hebben wij op verschillende locaties in Hengelo films vertoond.

In het begin werd er tweewekelijks een film gedraaid.
Bij het 25-jarig jubileum in 2015 staan er wekelijks minimaal vier films op het programma, in totaal 165 films per seizoen. Het Filmhuis Hengelo werd toen jaarlijks bezocht door bijna 6000 filmliefhebbers en zo’n 500 mensen hebben een filmpas.
Er is toen een lijst gemaakt met de door ons filmhuispubliek als beste gekozen 25 films. Daarvan hebben we de zes meest gekozen films, gedraaid in het weekend dat het filmhuis precies 25 jaar bestond:

Aanvullend een: toelichting op de groei.

Aanvullend een toelichting op de programma ontwikkeling.

Voor meer details over historie van ons filmhuis, zie: archief.

Waar staan wij voor?

 
Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo, zoekt daarbij samenwerking met andere culturele en maatschappelijke organisaties en probeert flexibel in te spelen op de actualiteit.

Filmhuis krijgt zijn unieke karakter door een persoonlijke benadering voor, tijdens en na de film, waardoor mensen zich thuis kunnen voelen in een inspirerende omgeving en een filmbezoek meer is dan alleen maar naar een film kijken.

 

Financiering

Filmhuis Hengelo behoort voor de gemeente Hengelo niet tot de stuctureel gesubsidieerde culturele voorzieningen.
Het filmhuis maakt geen winst en ontvangt dus ook geen structurele subsidie van de overheid. Alle onze inkomsten vloeien terug naar de gemeenschap: die investeren wij in betere films en dienstverlening voor onze bezoekers.
Dit is een van de punten waarmee filmhuizen in het algemeen zich onderscheiden van de commerciële bioscopen. Bij commerciële bioscopen is het primaire doel om geld te verdienen voor (meestal buitenlandse) investeerders, aandeelhouders of eigenaars.
Ook u kunt Filmhuis Hengelo steunen door de Filmpas aan te schaffen, waarmee u met korting naar de films kunt gaan.

Anders dan het Filmhuis Hengelo is de Schouwburg Hengelo voor de gemeente wél een structureel gesubsidieerde zogenoemde culturele kernvoorziening. Voor de invulling van haar doelstellingen werkt de schouwburg onder andere nauw samen met de Stichting Filmliga Hengelo. Hierdoor profiteert Filmhuis Hengelo indirect wel van gemeentelijke steun. Ook heeft de schouwburg vele sponsors, waar ons filmhuis dus indirect ook baat bij heeft.

Ook de digitalisering van de filmprojectie in 2012 was een sterk door de overheid gesubsidieerde ontwikkeling.

Waar gaan wij naar toe?

Filmhuis Hengelo wil meer zichtbaar zijn binnen Hengelo, een grotere naamsbekendheid opbouwen en de samenwerking met culturele en maatschappelijke instellingen vergroten.
Wij willen onze vaste plek binnen Schouwburg Hengelo behouden en beter herkenbaar inrichten.
De grote betrokkenheid van een enthousiaste groep vrijwilligers is de spil voor onze activiteiten.

Klik op het onderstaande plaatje voor een betere weergave