Instinct

Instinct

Speeldata:

Donderdag 9 januari, 20.15 uur | Vrijdag 10 januari, matinee - 15.00 uur | Zaterdag 11 januari, 20.15 uur.

Ervaren psychologe Nicoline werkt in een TBS-instelling. Wanneer zedendelinquent Idris na vijf jaar toestemming krijgt voor onbegeleid verlof, probeert Nicoline haar collega's op andere gedachten te brengen. Achter de vooruitgang die Idris zou hebben geboekt, vermoedt ze een uitgekookte strategie. Vervolgens zet Idris alles op alles om haar tot andere gedachten te brengen en lijkt Nicoline, ondanks haar reserves, langzaam maar zeker te bezwijken voor zijn manipulatieve charme-offensief. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline, ondanks haar kennis en ervaring, volledig in verstrikt raakt.

Instinct

Regie: Halina Reijn

Speelduur: 98 min, 16+

Land: NL, 2019

Cast: Carice van Houten, Marwan Kerzani, Ariane Schluter, Pieter Embrechts e.a.

Met de regie van haar debuutfilm Instinct laat actrice Halina Reijn een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Het op ware gebeurtenissen geïnspireerde idee voor de film kwam van Reijn zelf, die vervolgens schrijfster Esther Gerritsen (Roxy, Dorst) inschakelde voor het scenario. Ook is Reijn coproducente van de film, via productiebedrijf Man Up waarin ook hoofdrolspeelster en vriendin Carice van Houten participeert. 
Instinct beleefde in augustus zijn wereldpremière op het filmfestival van Locarno, waar de film de Variety Piazza Grande Award en een Special Mention voor First Feature in de wacht sleepte, en was ook de openingsfilm van het 39ste Nederlands Film Festival.
Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn, is geselecteerd als de Nederlandse Oscarinzending in de categorie Beste buitenlandse film
★★★★ NRC: “Loerende personages in knap regiedebuut van Halina Reijn”
Internationale pers over Halina Reijns Instinct: “Precies de juiste toon tussen lust, angst, dreiging, schaamte en verlangen”
★★★★ Volkskrant: “Halina Reijns regiedebuut knettert en intrigeert”
Het regiedebuut van Halina Reijn, Instinct, is zelfverzekerd, intrigerend en knap opgebouwd. In de ingehouden scènes acteren Carice van Houten en Marwan Kenzari huiveringwekkend goed.