Italiaanse dag

 

Filmliga / Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo. Hierbij past dat wij incidenteel een speciale dag met Italiaanse films aanbieden.

 

 
Een herhaling van onze Italiaanse dag van bijna 20 jaar geleden (zie hieronder) - een groot succes! (6 & 13 november 2022)
Wij vertonen opnieuw La meglio gioventù (Het beste van de jeugd). De film duurt ruim zes uren en wij vertonen de film daarom in twee delen. Tussendoor is er een speciale Italiaanse lunch in het schouwburgcafé.

 
Italiaanse dag, tevens Jaarlijkse Themadag (21 maart 2009). Wij vertonen een retrospectief van de Italiaanse actrice Anna Magnani (1908-1973): drie films met haar in de hoofdrol. Zij is een van de meest bejubelde actrices ter wereld: de cinematografische belichaming van moeder aarde; rauw, sensueel, gepassioneerd, explosief maar ook kwetsbaar. Wij draaien de volgende films:

Inclusief lezing en Italiaans buffet.

 
Wij vertonen beide delen van de klassieker Novecento uit 1976 van de regisseur Bernardo Bertolucci (4 november 2006).
De film is een vijf uur durende romantische kijk op de klassenstrijd en een beeld van een halve eeuw Italiaanse geschiedenis. Berucht vanwege sommige geweldscènes en beroemd door de internationale cast. De meningen zijn verdeeld:

  • Tegenstanders vinden het edelkitsch, een modieuze verheerlijking door de regisseur van de arbeidersklasse.
  • Voorstanders zijn onder de indruk van de lyrische kwaliteiten van de film en de prestaties van de hoofdrolspelers

 
Wij vertonen La meglio gioventù (Het beste van de jeugd) (26 februari 2005).
De film duurt ruim zes uren en vertonen wij daarom in twee delen. De film is een familiekroniek tegen de achtergrond van de recente Italiaanse geschiedenis (1966 tot 2003): de overstroming van Florence, de maffia, de studentenprotesten, het terrorisme van de Rode Brigades, de anti-psychiatrie, de Fiat-crisis en ga zo maar door. Roerig land, dat Italië.
De film kreeg de kritiek kreeg dat hij veel te moeilijk is voor het grote publiek, maar won diverse prijzen.