Vrijdag 1 november - 20.15 uur
zaterdag 2 november - 20.15 uur
woensdag 6 november - 20.15 uur

RESERVEREN

Sinds haar indrukwekkende debuut op achttienjarige leeftijd staat folkzangeres en activiste Joan Baez al meer dan zestig jaar op het podium. Deze film volgt de nu 82-jarige zangeres tijdens haar afscheidstournee door Amerika en Europa. Hierin blikt Baez openhartig terug op haar leven: van haar toewijding aan de burgerrechtenbeweging tot haar nauwe band met Martin Luther King, haar strijd tegen de Vietnamoorlog en haar hartverscheurende relatie met Bob Dylan. Ook onverwerkte periodes uit haar leven en de schaduwkanten komen aan bod, zoals haar levenslange emotionele strijd, mentale instabiliteit en het uiteenvallen van het harmonieuze beeld van haar gezin. Joan Baez bespreekt het openlijk en zonder rancune.

 
I Am a Noise is een grootse uitzondering tussen de clichématig opgebouwde carrièreoverzichten die muziekfilms vaak zijn. We volgen Baez tijdens haar afscheidstournee, in 2019, met haar zoon in de begeleidingsband. Ze is bijna tachtig en oogt nog fit, al vertelt ze ook over onvermijdelijke stijfheid en de training die haar belangrijkste spier vergt, de stemband. Nog één keer schraapt ze de keel om haar verhaal te doen, in een film vol adembenemende onthullingen.

Hoe pijnlijk dat zij de latere rockster ‘Bobbie’ Dylan een podium bood, er een moment van magie was tussen de twee, maar zij even later toen de gekte losbarstte op tour in Engeland gedesillusioneerd afhaakte. ‘I think Bob Dylan broke my heart,’ geeft ze toe, terwijl ze zich in de grandeur van Parijs stort. Toen ze later in zijn Rolling Thunder Revue (1975) opdook, zonk ze weg in een stroom van quaaludes, bedwelmende drugs. We zien de prachtige jonge vrouw die ze was, trots op barricades klimmen tegen de Vietnamoorlog en diepgeworteld racisme in de States. Ze leek niet bang voor de consequenties, ook niet toen ze hoogzwanger was en de vader van haar aanstaande kind, activist David Harris, de bak in draaide. Maar we horen ook de worsteling die dat achter de schermen kostte, die obsessieve drang om de wereld beter te maken.
Joan Baez toont zich kwetsbaar. Ze laat ons meelezen in haar dagboek en dat van haar getroebleerde zus Mimi, die ook zangeres was en net zo’n hobbelig leven leidde als zij. En uiteindelijk vertelt ze zelfs dingen die ze jarenlang aan haar dagboek niet durfde toevertrouwen. Een innemende film waarin cirkels rondgemaakt, zonden vergeven en boeken gesloten worden.
 

Regie:

Speelduur: 113 min., AL

Land: Verenigde Staten, 2023

Cast: Joan Baez (Zichzelf)

 
In de pers:

★★★★VPRO Cinema: 'Fijne uitzondering tussen al die clichématig opgebouwde carrièreoverzichten'

★★★★NRC: 'Zigzagt mooi door de bijna acht decennia van Baez’ bestaan'

OOR: 'Put ruim uit het imposante archief van de zangeres'

VPRO: In I Am a Noise vertelt de bijna tachtigjarige Joan Baez over Bob Dylan, drugs, Vietnam en een betere wereld.