LE JEUNE AHMED en het OFF

​Le Jeune Ahmed draait drie maal bij het Filmhuis Hengelo. Speciaal in het kader van het Overijssels Film Festival verzorgt filmjournalist Kevin Toma op de zaterdagavond een speciale inleiding bij deze film.

Inleiding: Kevin Toma

Kevin Toma (1974) studeerde Film en Opvoeringskunsten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit). Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant, en werkte later een periode als webredacteur voor Cinema.nl. Hij is sinds 2007 als filmjournalist verbonden aan de Volkskrant.
Daarnaast begeleidt hij al sinds 1994 stille films. Als muzikant en componist is hij autodidact. Hij heeft in opdracht van bkkc, Filmhuis Den Haag, Go Short Filmfestival, Movie W, Ekko en ook voor het IFFR en popfestival Lowlands nieuwe scores geschreven (en live uitgevoerd) bij onder andere Sunrise (1927), Häxan (1922) en Berlin, die Sinfonie der Groβstadt (1927). Toma, tegenwoordig gevestigd in Arnhem, is tevens filmdocent en dj.

LE JEUNE AHMED

Overijssels Film Festival 

Speeldata:

Zaterdag 12 oktober 20.15 / Zondag 13 oktober 15.00 / Woensdag 16 oktober 20.15

In Le jeune Ahmed, de nieuwste film van de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, worstelt de 13-jarige Ahmed met de idealen van zijn geloof en de verleidingen van het leven. Wanneer Ahmed zich volledig in zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zijn moeder en zussen. Terwijl Ahmed steeds meer in zijn religie opgaat, kijkt zijn omgeving met lede ogen toe hoe hij steeds verder van hen verwijderd raakt. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe ver hij wil gaan.

Regie: Jean-Pierre & Luc Dardenne

Speelduur: 84 min., 6+

Land: BE/FR, 2019.

Cast: Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck

★★★★ VPRO: "Strak verteld, intrigerend verhaal, dat bol staat van de rake observaties. En de jonge, ongevaarlijk ogende Ben Addi is perfect gecast"
★★★★ Volkskrant: "De jonge acteur speelt Ahmed bloedserieus en krachtig (..) de regieprijs in Cannes is verdiend (..) het is lovenswaardig dat ze [kiezen] voor een dwingend relaas zonder makkelijke oplossingen"
★★★★ AD: "Een pakkend drama dat andere uitkomsten biedt dan de kijker zou verwachten"
★★★★ Trouw: "Puntgaaf (..) een film die op verwonderlijke wijze raakt"