Lola

zondag 22 oktober - 15.00 uur - matinee
vrijdag 27 oktober - 20.15 uur
zaterdag 28 oktober - 20.15 uur

RESERVEREN

Twee getalenteerde zussen in Londen bouwen een machine waarmee ze radio- en tv-uitzendingen uit de toekomst kunnen ontvangen. Al gauw dansen David Bowie, The Stones, The Kinks en allerhande punkgroepen op het scherm. De zussen dansen mee op revolutionaire muziek die nog gemaakt moet worden, een anachronistisch feest in oorlogstijd. Lola is een speelse tijdreis, een ode aan de popmuziek en een bespiegeling over ‘what if’-geschiedschrijving, de manipulatieve macht van de massamedia en het verlangen verleden en toekomst om te buigen naar eigen inzicht, ten goede of ten kwade.

Regie: Andrew Legge

Speelduur: 80 min., 16+

Land: Ierland, Verenigd Koninkrijk, 2022

Cast: Hugh O’Conor, Stefanie Martini, Emma Appleton

 

In de pers:

IFFR: Hollywood-verhalen over tijdreizen richten zich meestal op culturele rages en trends: kleding, muziek, straattaal en alledaagse technologie. De ingenieus gemaakte Ierse lowbudget sciencefictionfilm Lola steekt daar allemaal de draak mee, maar stelt ook duistere en meer wereldomvattende vragen als: wat was er gebeurd als Duitsland de Tweede Wereldoorlog had gewonnen?

Eye: ‘Een zwart-wit tijdreisfilm over twee zussen in Londen die de loop van de Tweede Wereldoorlog proberen te beïnvloeden met een zelfgebouwde machine.’

★★★ Trouw: Vernuftig gemaakt.

★★★★ NRC: Een grappig, origineel en sterk uitgevoerde tijdfilm. LOLA bewijst dat lowbudget-scifi zeer geloofwaardige resultaten kan opleveren.