MINDING THE GAP

Speeldata:

Donderdag 21 maart 20.15
Vrijdag 22 maart 20.15
Woensdag 27 maart 20.15

Rockford, Illinois ligt in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt uit op werkeloosheid en armoede, maar drie middelbare schoolvrienden vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen. Maar hij legt ook vast hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby's en bedenken wat het nou betekent om een man te zijn. Ruim twaalf jaar filmde Bing Liu zichzelf en zijn twee beste vrienden en maakte daar een van de meest bijzondere coming-of age films ooit van. Genomineerd voor de Oscar voor Beste Documentaire.

De regisseur breekt zo’n beetje alle wetten van documentairefilms. Hij speelt in zijn eigen film en spreekt soms recht in de camera. Maar Liu komt er glansrijk mee weg. Alles aan deze film is authentiek en hij schetst daarmee een actueel beeld van een generatie Amerikanen die vergeten dreigt te worden.

Een fenomenale en hartverscheurende film, over drie bijzonder innemende jongens die met vallen en opstaan volwassen worden. Ruim twaalf jaar filmde Amerikaans grootste nieuwe filmtalent zichzelf en zijn twee beste vrienden en maakte een van de meest bijzondere, hoogst gewaardeerde en onvergetelijke coming-of age films ooit.
Bing, Zack en Keire, ontvluchten hun beroerde thuissituaties en worden vrienden voor het leven op het lokale skatepark. Keire heeft de aanstekelijke lach. Zack het charisma en de verrassende en rake inzichten. Terwijl Bing alles vastlegt en de enige is die wél zijn high-school afmaakt. Het leven lijkt in het begin één groot lyrisch avontuur, waarin ze zwevend over de straten en obstakels trekken van deze eens zo welvarende stad. Helaas wordt met het opgroeien alles anders.
Niet eerder werden jongens zo van binnen uit gevolgd en werd zo voelbaar wie ze zijn en wat hen beweegt. Bing stelt weinig vragen, zoals deze jongens elkaar weinig vertellen, maar als hij ze stelt dan komen ze op het juiste moment en raken ze feilloos de essentie. De film weet als geen ander onder je huid te kruipen en overschrijdt grandioos de grens tussen fictie en non-fictie. Want het is allemaal  echt, maar je voelt voor ze, als waren ze je meest geliefde filmpersonages. Een Oscarwaardige film.

De film is inmiddels in Nederland net zo lyrisch ontvangen als in de VS.

★★★★★ DE VOLKSKRANT:
“Een slim opgebouwd, voortreffelijk portret van een drietal bevriende skateboarders in hedendaags Amerika.”

“Een juweel van een documentaire”

★★★★★ NRC Handelsblad/ nrc.next:
Interview + recensie

“De regisseur sleepte zeer terecht een Oscar-nominatie in de wacht voor zijn ijzersterke documentaire”

“Een zowel ontroerende als diepgravende film, die veel stof tot nadenken biedt.”

★★★★ Trouw:
“En zo groeit met de jongens ook de film zelf. Van drie jongens met hun straatstunts, naar een beeld van jonge Amerikanen, van een generatie misschien wel, gevangen in anonieme stadjes met hoge werkloosheid, op weg naar volwassenheid beschadigd doordat ze thuis in elkaar werden geslagen.”

Het Parool:
“Van de dromerige straatbeelden, die van het skaten bijna een ballet maken, tot de messcherpe montage: Liu heeft de filmische middelen volledig in zijn vingers.”

“De grootste troef van Minding the Gap is de oprechtheid en de ongedwongen intimiteit van deze drie vrienden.”

VICE:
“Een prachtige documentaire”

“De film laat zien wat het in deze eeuw betekent om jong en arm te zijn in de VS, en zet je aan het denken over geluk.”

Link: http://bit.ly/VICE_MindingtheGap

De Filmkrant:
Interview
Titel: “Huiselijk geweld is een cyclus van veel meer dan alleen geweld”
Bing Liu: “Veel films over huiselijk geweld tonen alleen de ellende, maar als je er zelf in zit, is er een cyclus van veel meer emoties: hoop, vreugde, liefde, pijn, verraad, wantrouwen en dan weer hoop.”
https://filmkrant.nl/interview/bing-liu-minding-the-gap/

Recensie
Titel: “Skateborden om aan het geweld thuis te ontkomen” https://filmkrant.nl/recensies/minding-the-gap/

★★★★★ FilmVandaag.nl:
“Een hartverwarmende en hartverscheurende film over opgroeien, passie, mannelijkheid en het leven in de Amerikaanse onderklasse.”

Link: https://www.filmvandaag.nl/recensies/788-minding-the-gap

★★★★ VPRO Cinema:
“Een aangenaam verrassend, intiem semi-egodocument”

Link: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12890205~minding-the-gap~.html

★★★★ FilmTotaal.nl:
“Minding the Gap is een heel persoonlijke documentaire. Bing Liu's eerste langspeelfilm wordt gaandeweg steeds emotioneler, waarmee de jonge filmmaker voortdurend blijft verrassen.”

Link: https://www.filmtotaal.nl/recensie/13396

★★★★ Indebioscoop.com:
“We voelen de vrijheid, de snelheid en de energie die het boarden geeft. Maar de film gaat over veel meer dan skateboarden: opgroeien, volwassen worden, vriendschap, en gescheiden families.”

Link: https://www.indebioscoop.com/minding-the-gap/

Tip van Cineville:
https://www.cineville.nl/films/minding-the-gap

Tip in de VIVA #9 26 februari 2019

Regie:
Bing Lliu

Speelduur:
98 min. , 16+

Land:
IS, 2018

Cast:
Bing Liu, Kiere Johnson, Zack Mulligan e.a.