Music & Movies

2010 - 2020: Filmmuziek komt tot leven

Als Filmliga / Filmhuis Hengelo willen wij actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo. Hierin past dat wij van 2010 tot 2020 samenwerken met Metropool in het programma Music&Movies. Wij vertonen dan een muziekfilm of -documentaire in het muziekcafé van Metropool.

De huisband The Von Trapps verzorgt van 2013 - 2018 livemuziek binnen het thema of genre van die film, voorafgaand aan en na de film.

Music&Movies is vanaf 2020 een samenwerkingsverband van Metropool Poppodia van Twente met Concordia Enschede plus ArtEZ Enschede.

 

 
Purple Rain - Prince

Woensdag 11 maart 2020

De film Purple Rain (1984, nu een klassieker) is grote doorbraak van Prince. Het is en semi-biografische, soort coming of age film. We zien zijn zoektocht naar erkenning voor zijn muziek, de strijd tegen zijn vader en de liefde voor Apollonia. Bovenal zit de film vol krakers zoals When Doves Cry, Let's Go Crazy, Darling Nikki, I Would Die 4 U en natuurlijk de titelsong Purple rain.

 
Live soundtracks - Quentin Tarantino

Donderdag 19 september 2019

Live soundtracks: een ode aan de films en aan de muziek in die films, die Quentin Tarantino maakt. De muziek bepaalt het ritme van zijn films zegt hij zelf.

 
Festival express & The Von Trapps houseband

Woensdag 18 april 2018

Een tourtrein van 14 wagons en 2 locomotieven. Er moet dan ook nogal wat vervoerd worden in 1970: o.a. Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, Buddy Guy, Flying Burrito Bros en Delaney & Bonnie & Friends. De grootste Noord-Amerikaanse bands van dat moment ondernemen samen per trein een tour door Canada. Een docu over dit muzikale avontuur.

 
Eat that question & The Von Trapps houseband

Donderdag 21 september 2017 - verplaatst naar 4 januari 2018

In de documentaire Eat that question komt Frank Zappa aan het woord: onconventioneel, provocatief maar zelden beledigend. Hij mengt op geheel eigen wijze rockmuziek met psychedelica, jazz, experimentele muziek en eigentijdse klassieke muziek. Hij combineert dat met veel zelfspot, humor en performance-art. Deze docu gebruikt interviews en concertmateriaal en gunt u zo een diepgaande blik op de kunstenaar wiens werk complex is, maar zijn houding is open. De muzikale omlijsting van huisband The Von Trapps richt zich op het repertoire van Zappa en zijn Mothers Of Invention.

 
Unknown Brood & The Von Trapps houseband

Donderdag 22 december 2016

Over Neerlands grootste rock ’n roller aller tijden: Herman Brood. Herman filmt jarenlang zijn leven met behulp van een kleine camera die hij overal mee naar toe neemt. Dit is het resultaat: Unknown Brood. Een prachtige documentaire. Onze huisband The Von Trapps fungeert deze avond als Wild Romance.

 
Supersonic & The Von Trapps houseband

Donderdag 17 november 2016

Documentaire over de opkomst en ondergang van de band Oasis. Zeldzaam en niet eerder vertoond beeldmateriaal en exclusieve interviews met de broers Liam en Noel Gallagher. De broedertwist in de band is legendarisch en spraakmakend - zij verheffen moddergooien tot een kunst. Het is een wonder dat Oasis nog 7 albums maakt.

 
Straight outta Compton & The Von Trapps houseband

Donderdag 11 mei 2016

Hiphop-album en gelijknamige film Straight outta Compton: het album (1988) krijgt, niet geheel onterecht, als een van de eerste de Parental Advisory-sticker opgekleefd. De film (2015) neemt je mee naar het Compton van de late jaren tachtig, de broeiplaats van de gangsta rap, en vertelt het verhaal van deze cultuurrebellen.

 
Cobain: montage of Heck & The Von Trapps houseband

Donderdag 21 januari 2016

Youtube: Filmhuis Hengelo en Metropool vertonen film over Kurt Cobain.

Filmmaker Brett Morgan had toegang tot de persoonlijke archieven van Cobain en trof een schat van nieuw materiaal aan. Getuigenissen en Cobains eigen woorden wisselen elkaar af. De filmmaker vond een geluidsmontage met de titel 'Montage of Heck'.
Volgens anderen deugt er weinig van deze rockumentary: Cobain: hij is een meester in bedriegen.

 
Get on up & The Von Trapps houseband

Dinsdag 15 september 2015

Een biografische film over over het leven van de zanger James Brown, hoe hij opklimt vanuit extreme armoede in de Amerikaanse staat Georgia tot een van de meest invloedrijke musici in de geschiedenis: een wereldberoemde en invloedrijke rhythm-and-blues-muzikant.

 
20.000 days on earth & The Von Trapps houseband

Donderdag 26 maart 2015

De 20.000ste dag in het leven van rocklegende Nick Cave - een fictieve dag die juist de werkelijk rondom Nick Cave laat zien. Gedurende 24 uur volgt de film het leven van de Australische singer-songwriter, acteur en dichter Nick Cave gevolgd in deze deels fictieve, deels autobiografische film.

 
Jimi Hendrix & The Von Trapps houseband

Donderdag 23 oktober 2014

Jimi Hendrix is ​​een "rockumentary" uit 1973 over Jimi Hendrix en bevat concertbeelden van Hendrix van 1967 tot 1970.
Moviemeter: Naast het podium leidde hij een teruggetrokken leven, op het verlegene af. Op het podium gordde hij zijn kiss-the-sky Stratocaster om en verbrijzelde hij alle opvattingen over hoe een gitaar bespeeld kan worden. Via interviews halen naast Hendrix' familie en boezemvrienden ook rocklegendes als Eric Clapton, Mick Jagger, Pete Townshend en Little Richard hun eigen herinneringen op aan de grootste rockgitarist aller tijden.

 
Doe maar - Dit is alles & The Von Trapps houseband

Donderdag 30 januari 2014

Documentaire over het ontstaan, het succes en het einde van de ska-muziek band Doe Maar. Na 28 jaar gaven de leden van de band eindelijk toestemming om een documentaire te maken over het reilen en zeilen van de immens populaire band uit de jaren tachtig.

 
Music&Movies 2013 - The Sapphires & The Von Trapps houseband

Donderdag 28 november 2013

The Sapphires: het is 1968 wanneer vier getalenteerde Aboriginal meiden een band beginnen om hun droom te bereiken. Het wordt een ode aan soulmuziek. Het geromantiseerde verhaal heeft een stevige voeting in de waarheid - de film is geschreven door de zoon van een van de zangeressen - én de muziek is fantastisch. Zeer de moeite waard, alleen al omdat er geen enkele documentaire te vinden is over deze uitzonderlijke groep vrouwen.

 
Sound City & The Von Trapps houseband

Donderdag 26 september 2013

Documentaire over de legendarische studio Sound City in San Fernardo Valley (Californië), uit de tijd van de analoge muziekopnames. Aan de hand van interviews met legendarische muzikanten en producers, die door de jaren heen in deze studio hebben gewerkt, brengt de documentaire de magische wereld van Sound City in kaart.

 
Control - Ian Curtis

Zaterdag 18 mei 2013

Control is een film over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis. Het is gebaseerd op zijn weduwe Deborah Curtis' boek Touching From a Distance. Het boek gaat hoofdzakelijk over de opkomst en het succes van Joy Division, het turbulente huwelijksleven van Ian en Deborah en de persoonlijke problemen en de dood van Ian.

 
Beatlemania & The Nowhere Men

Donderdag 7 februari 2013

Twee gerestaureerde Fab Four classics: Magical Mystery Tour uit 1967 en Yellow Submarine uit 1968. En na afloop weer live muziek - op het repertoire staan Beatles-songs.

 
The Big Easy Express

Donderdag 6 december 2012

Big Easy Express is een feelgood-muziekfilm met Mumford & Sons, Edward Sharpe And The Magnetic Zeros en Old Crow Medicine Show. Regisseur Emmett Malloy stopte de drie welbekende folkbands in een trein en filmde de trip die aanvoelde als een schoolreisje. 3 bands, 6 steden, 1 trein, een muzikale reis over duizenden kilometers spoor: non-stop spelen en jammen.

 
It might get loud & U2 coverband

Donderdag 3 april 2010