No bears

Speeldata:

vrijdag 31 maart - 20.15 uur
zaterdag 1 april - 20.15 uur
zondag 2 april - 15.00 uur - matnee

RESERVEREN

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp, als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties extreme gevolgen kunnen hebben. Geconfronteerd met zoveel uitdagingen reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Dit is alweer zijn vijfde speelfilm in weerwil van het vonnis uit 2010, dat hem heeft verboden films te maken of Iran te verlaten.

 
No Bears is de vijfde speelfilm van Jafar Panahi in weerwil van het vonnis uit 2010, dat hem heeft verboden films te maken of Iran te verlaten. We zien de filmmaker in een dorp aan de grens met Turkije, terwijl hij op afstand een filmcrew aan de andere kant aanstuurt. Nog voordat we beseffen waar we zijn, wordt onze blik gevangen door iets ongebruikelijks in het openingsshot: de meebewegende camera, die een straat direct observeert zonder autoruit ertussen, ademt een vrijheid die kostbaar is geworden in Panahi's filmkunst.

Door traag uit te zoomen brengt hij ons echter terug in de realiteit, en wordt de straat omkaderd door het scherm van een laptop, met daarachter Panahi. Hij regisseert de scène via een videoverbinding. We komen erachter dat hij op afstand een speelfilm maakt met documentaire-elementen, met in de hoofdrol een verbannen Iraans stel dat Europa binnen probeert te komen. In deze glibberige mise en abyme van documentaire en fictie is het enige onmiskenbaar ware element de figuur van Panahi zelf, die zijn eigen leven het afgelopen decennium tot basismateriaal voor zijn werk heeft verheven. Ouder en duidelijk vermoeider presenteert Panahi in No Bears een bittere bespiegeling van de gevaren van beeldvorming, ook al benadrukt hij de noodzaak ervan als wapen tegen bijgeloof en tirannie.

 
Regie: Jafar Panahi

Speelduur: 107 min., 12+

Land: Iran, 2022

Cast: Mina Kavani, Naser Hashemi, Vahid Mobasheri, Bakhtiyar Panjeei, Mina Khosrovani
 

 

In de pers:

NYTimes: clandestiene metacinema
De Filmkrant: In No bears creëert Panahi een soort fog of war. De vraag over de zeggingskracht en de betekenis van beelden vormt het hart van No bears.
★★★★ VPRO Cinema: 'Intelligente, maar complexe metafilm'
★★★★ NRC: 'Een van de belangrijkste documenten van onze tijd'
★★★★ de Volkskrant: 'Speels, maar ook droevig'
★★★★ The Guardian: 'A piercingly self-aware portrait'