Poëzie, Muziek en Film

Poëzie komt tot leven

Valerius Ensemble logo

 
De jaarlijkse Poëzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor poëzie creëren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar krijgt de Poëzieweek een speciaal thema mee.

In Hengelo voert sinds 2018 het Valerius Ensemble in afwisseling met een drietal dichters Poëzie, Muziek & Film uit.

Afwisselend interessante gedichten met mooie klassieke muziek, en afgesloten met een film, alle passend bij het thema van de Poëzieweek van dat jaar.

De dichters zullen ieder op geheel eigen wijze hieraan invulling geven. Bovendien zullen zij een gedicht voordragen dat door hen speciaal voor deze gelegenheid is geschreven.

In Hengelo is Poëzie, Muziek & Film een samenwerking tussen het Valerius Ensemble, Filmhuis Hengelo en Schouwburg Hengelo. Voor de schouwburg vindt het evenement plaats in het kader van het Nationaal Theaterweekend.

Om uw theateravond helemaal áf te maken kunt u een dinerarrangement reserveren in het theatercafé-restaurant The Green Room.

Poëzie, Muziek en Film 2020

Poëzie, Muziek en Film

 
Het thema van de Week van de Poezie in 2020 is "De toekomst is nu".

Op het programma stonden:
Dichters & theater: Emma-Sophie Ekelmans, Lowie Gilissen en Johanneke ter Stege.
Muziek en theater: Strijkkwartet in F op.50 no.5 van Joseph Haydn, bijgenaamd “De Droom”, en werk van Philip Glass.
Film en theater: Paterson uit 2016. Buschauffeur Paterson leeft een eenvoudig leven. Hij observeert hij de stad en luistert mee met de gesprekken rondom hem. Ondertussen schrijft hij gedichten in zijn boekje, aangemoedigd door zijn vrouw Laura. Zijn vrouw Laura echter leidt een geheel ander leven, elke dag nieuwe dromen en projecten waar zij mee bezig is, ambities ondersteund door Paterson.

Poëzie, Muziek en Film 2019

 
Het thema van de Week van de Poezie in 2019 is "vrijheid".

Op het programma stonden:
Dichters & theater: Paul Gellings, Lowie Gilissen en Miriam Janssen.
Muziek en theater:  Het Valerius Ensemble speelt het strijkkwartet in C op.33 no.3 van Joseph Haydn, bijgenaamd "Vogel". Een complex werk met veel versieringen maar wel luchtig van aard.
Film en theater: Howl (uit 2010). "The poem that rocked a generation". Over het leven en werk van de dichter Allen Ginsberg. Met name zijn gedicht Howl staat centraal, een gedicht dat wordt gezien als het eerste publieke manifest van "the beat generation". Een gedicht met een rechtzaak als gevolg.

Poëzie, Muziek en Film 2018

2018 Poezie muziek film

 
Het thema van de Week van de Poezie in 2018 is "theater".

Op het programma stonden:
Dichters & theater: Lowie Gilissen, Miriam Janssen en Fred van de Ven.
Muziek en theater: fragmenten uit bekende opera’s ondermeer Mozart, Puccini en Verdi.
Film en theater: Dead Poets Society van regisseur Peter Weir. We moeten genieten van het leven, iedere dag opnieuw. Pluk de dag, dat wil Dead Poets Society ons duidelijk maken. Deze oscarwinnende film is een ode aan het leven, het theater en de poëzie.

Nationaal Theaterweekend