Poëzie, Muziek en Film

Poëzie komt tot leven

 
De jaarlijkse Poëzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor poëzie creëren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen.
Ieder jaar krijgt de Poëzieweek een speciaal thema mee.
Het programma Poëzie, Muziek en Film is hierbij een originele, zelfstandige invulling.

Het Valerius Ensemble is opgericht in 1988 door André Kerver, klarinettist, en René Geesing, cellist. Het ensemble heeft al die jaren inhoud gegeven aan haar doelstellingen, het professioneel hoogwaardig brengen van klassieke kamermuziek en het waar mogelijk verzorgen van jeugdmuziekeducatie. In samenwerking met verschillende dichters organiseert het ensemble jaarlijks Poëzie, Muziek en Film.

In Hengelo voert sinds 2018 het Valerius Ensemble in afwisseling met een drietal dichters Poëzie, Muziek & Film uit.
Afwisselend interessante gedichten met mooie klassieke muziek, en afgesloten met een film, alle passend bij het thema van de Poëzieweek van dat jaar.
De dichters geven ieder op geheel eigen wijze hieraan invulling. Bovendien dragen zij een gedicht voor dat zij speciaal voor deze gelegenheid schrijven.

In Hengelo is Poëzie, Muziek & Film een samenwerking tussen het Valerius Ensemble, Hengelo Leest, Filmhuis Hengelo en Schouwburg Hengelo.
Voor de schouwburg vindt het evenement plaats in het kader van het Nationaal Theaterweekend.

Om uw theateravond helemaal áf te maken kunt u een dinerarrangement reserveren in het theatercafé-restaurant.

Poëzie, Muziek en Film 2023

 
Dit jaar is het thema van de Poëzieweek vriendschap. Het Valerius Ensemble speelt in afwisseling met een aantal dichters, die voordragen uit eigen werk, klassieke kamermuziek van onder anderen Mozart en Haydn; vrienden van elkaar die ook samen regelmatig uitvoeringen gaven. Na Poëzie en Muziek in de theaterzaal, krijgt de middag een vervolg met een bij het thema passende film in de filmzaal.

Poëzie, Muziek en Film 2022

 
In 2021 was het Filmhuis niet betrokken bij het evenement.
Maar voor 2022 het is weer terug:
Het thema van de tiende editie van de Poëzieweek in 2022 is NATUUR en heeft als motto deze woorden van Ramsey Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’. De natuur als een plek van kracht en schoonheid.

Het Valerius Ensemble biedt in samenwerking met Hengelo Leest en Filmhuis Hengelo een afwisselend programma:

 • Dichters & theater: Wouter Munsterman (de nieuwe stadsdicher van Hengelo), Chelsea Oost (rapper en woordkunstenaar) en Lowie Gilissen (dichter te Hengelo) dragen ieder op eigen wijze voor uit door hen geschreven werk.
 • Muziek en theater: In afwisseling met de dichters speelt het Valerius Ensemble – Beethoven Zesde Symfonie of "De Pastorale" (in een arrangement voor piano, viool, cello en fluit). De bewerking opent met Het ontwaken van vrolijke gevoelens bij aankomst op het land om in het laatste en 5de deel te eindigen met Een dankbaar gevoel na de storm.
 • Film en theater: The hidden life of trees uit 2020: Kunnen bomen met elkaar communiceren? Hebben ze een geheugen en een sociaal leven? Boswachter en bestsellerauteur Peter Wohlleben onderzoekt deze vragen en geeft een kijkje in de verborgen wereld van de bossen.

Voor het verslag van die dag, zie: Poëzie, muziek & film: een toegift.

Poëzie, Muziek en Film 2021

 
In 2021 was Filmhuis Hengelo niet betrokken bij het evenement.
 

Poëzie, Muziek en Film 2020

 
Het thema van de Week van de Poezie in 2020 is De toekomst is nu.

Op het programma staan:

 • Dichters & theater: Emma-Sophie Ekelmans, Lowie Gilissen en Johanneke ter Stege.
 • Muziek en theater: Strijkkwartet in F op.50 no.5 van Joseph Haydn, bijgenaamd “De Droom”, en werk van Philip Glass.
 • Film en theater: Paterson uit 2016. Buschauffeur Paterson leeft een eenvoudig leven. Hij observeert hij de stad en luistert mee met de gesprekken rondom hem. Ondertussen schrijft hij gedichten in zijn boekje, aangemoedigd door zijn vrouw Laura. Zijn vrouw Laura echter leidt een geheel ander leven, elke dag nieuwe dromen en projecten waar zij mee bezig is, ambities ondersteund door Paterson.

Poëzie, Muziek en Film 2019

 
Het thema van de Week van de Poezie in 2019 is Vrijheid.

Op het programma staan:

 • Dichters & theater: Paul Gellings, Lowie Gilissen en Miriam Janssen.
 • Muziek en theater:  Het Valerius Ensemble speelt het strijkkwartet in C op.33 no.3 van Joseph Haydn, bijgenaamd "Vogel". Een complex werk met veel versieringen maar wel luchtig van aard.
 • Film en theater: Howl (uit 2010). "The poem that rocked a generation". Over het leven en werk van de dichter Allen Ginsberg. Met name zijn gedicht Howl staat centraal, een gedicht dat wordt gezien als het eerste publieke manifest van "the beat generation". Een gedicht met een rechtzaak als gevolg.

Poëzie, Muziek en Film 2018

 
Het thema van de Week van de Poezie in 2018 is Theater.

Op het programma staan:

 • Dichters & theater: Lowie Gilissen, Miriam Janssen en Fred van de Ven.
 • Muziek en theater: fragmenten uit bekende opera’s ondermeer Mozart, Puccini en Verdi.
 • Film en theater: Dead Poets Society van regisseur Peter Weir. We moeten genieten van het leven, iedere dag opnieuw. Pluk de dag, dat wil Dead Poets Society ons duidelijk maken. Deze oscarwinnende film is een ode aan het leven, het theater en de poëzie.
Nationaal Theaterweekend