Filmliga / Filmhuis Hengelo: programma ontwikkeling

1990 - 2020

 
Van Filmliga naar Filmhuis

In de 20ste eeuw bestaat een aanzienlijk deel van het filmhuispubliek uit maatschappelijk vooruitstrevende babyboomers.
Begin 21ste eeuw zijn velen daarvan inmiddels welvarende senioren. Latere generaties waren van het begin af aan voor een goed deel rijk en behoudend. Nederland begint aan de 21ste eeuw welvarend en behoudend.

 
Het 1ste decennium van de 21ste eeuw
 
In het 1ste decennium van de 21ste eeuw ligt bij de Filmliga Hengelo het accent nog wat meer bij het maatschappelijk engagement. Zoals bijvoorbeeld bij de jaarlijkse themadag, bij de Afrikaanse dag en bij lokale samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld CREA, Cinementaal en Amnesty International.
Maar ondanks het groeiend aantal voorstellingen en filmtitels, stagneert in dit decennium het aantal bezoekers en het aantal filmpashouders, of het daalt zelfs.
 

Het 2de decennium van de 21ste eeuw

De verandering per seizoen 2011-2012 in naam van van filmliga naar filmhuis behelst méér dan alleen die naamgeving. Ook bedrijfsvoering en programmering veranderen geleidelijk.
In het 2de decennium van de 21ste eeuw, bij Filmhuis Hengelo, vervaagt de progressieve signatuur wat, samenwerkingsverbanden veranderen en een meer cultureel engagement treedt naar voren. In eerste instantie met deelname aan het BAM-festival en de Week van de Amateurkunst. Daarna meer gericht op muziek (Music & Movies), literatuur (Boek+Film), poëzie (Week van de Poëzie) en film (Overijssels filmfestival). Er komen ook meer momenten van plaatselijke samenwerking met een ad hoc karakter (al dan niet maatschappelijk, cultureel of commercieel van aard).

Andere veranderingen zijn onder andere:

  • Zo zijn bij de Filmliga Hengelo de filmklassiekers vaak ingebed in een retrospectief over een overleden regisseur of actrice, met een lezing over de context daarvan.
    In het tweede decennium van deze eeuw, bij het Filmhuis Hengelo daarentegen zijn de filmklassiekers een onsamenhangende, maar juist weer meer diverse selectie van klassieke films.
  • Commerciële familiefilms worden een nieuw vast aanbod in de schoolvakanties.
  • Het Filmhuis "stimuleert ontmoeting tussen klanten" via een verplichte betaling voor een consumptie in het schouwburgcafé bij aanschaf van een filmkaartje. Maar men geeft vooralsnog verder geen inhoud aan dat doel om die ontmoeting te stimuleren.
  • Bij nieuwe activiteiten speelt het element van zelfpromotie van het Filmhuis wat sterker mee, bijvoorbeeld: de jaarlijkse buitenfilm, deelname aan festivals en aan bijvoorbeeld een mode-spektakel.

De omvorming van de filmliga naar filmhuis heeft success, bij een blijvend groeiend aantal voorstellingen en filmtitels, stijgen in dit decennium nu ook het aantal bezoekers en het aantal filmpashouders.

 
Het 3de decennium van de 21ste eeuw
 
Een onderzoek van het Filmkenniscentrum uit 2019 naar filmhuizen in vooral Overijssel laat zien dat, onder andere door een toenemende overlap in programmering met commerciële bioscopen, juist die culturele functie van filmhuizen op de achtergrond lijkt te raken.
Aan het begin van het derde decennium van de 21ste eeuw lijkt ook bij Filmhuis Hengelo aan veel culturele samenwerkingsverbanden weer een einde te zijn gekomen.