Filmliga / Filmhuis Hengelo: programma ontwikkeling

1990 - 2020

 
Van Filmliga Hengelo naar Filmhuis Hengelo

In de 20ste eeuw bestaat een aanzienlijk deel van het filmligapubliek uit maatschappelijk vooruitstrevende babyboomers. Maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk.

Begin 21ste eeuw zijn velen daarvan inmiddels welvarende senioren.
En latere generaties zijn van jongs af aan voor een goed deel welvarend.
Al blijven er ook groepen die niet delen in de welvaart - Nederland begint aan de 21ste eeuw welvarend en behoudend.

Programma ontwikkeling in het 1ste decennium van de 21ste eeuw
Filmliga Hengelo

 
Net als in de 20ste eeuw ligt in het 1ste decennium van de 21ste eeuw bij de Filmliga Hengelo het accent nog wat meer bij het maatschappelijk engagement. Zoals bijvoorbeeld bij de jaarlijkse themadag, bij de Afrikaanse dag en bij lokale samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld CREA, Cinementaal en Amnesty International.

Ondanks het gestaag groeiend aantal voorstellingen en het groeiend aantal filmtitels, stagneert in dit decennium het aantal bezoekers en het aantal filmpashouders, of het daalt zelfs.

Programma ontwikkeling in het 2de decennium van de 21ste eeuw
Filmhuis Hengelo

De verandering per seizoen 2011-2012 in naam van van filmliga naar filmhuis behelst méér dan alleen die naamgeving. Ook bedrijfsvoering en programmering veranderen geleidelijk.
In het 2de decennium van de 21ste eeuw, bij Filmhuis Hengelo, vervaagt de progressieve signatuur, de samenwerkingsverbanden veranderen en een meer cultureel engagement treedt naar voren.
In eerste instantie uit zich dit in deelname aan het BAM-festival en de Week van de Amateurkunst. Daarna is het meer themagericht, meer gericht op muziek (Music & Movies), literatuur (Boek+Film), poëzie (Week van de Poëzie) en film (Overijssels filmfestival). Er komen ook meer momenten van plaatselijke samenwerking met een ad hoc karakter (al dan niet maatschappelijk, cultureel of commercieel van aard).

Andere veranderingen zijn onder andere:

  • Zo zijn bij de Filmliga Hengelo de filmklassiekers vaak ingebed in een retrospectief over een overleden, maatschappelijk vooruitstrevende regisseur of actrice, met een lezing over de context daarvan.
    In het tweede decennium van deze eeuw, bij het Filmhuis Hengelo daarentegen zijn de filmklassiekers een onsamenhangende, maar meer diverse selectie van klassieke films.
  • Commerciële familiefilms worden een nieuw vast aanbod in de schoolvakanties.
  • Het Filmhuis "stimuleert" de ontmoeting tussen klanten via een verplichte betaling voor een consumptie in het schouwburgcafé bij aanschaf van een filmkaartje.
  • Bij de nieuwe activiteiten speelt het element van zelfpromotie sterker mee, bijvoorbeeld: de jaarlijkse buitenfilm, deelname aan festivals en aan bijvoorbeeld een mode-spektakel.

De omvorming van de filmliga naar filmhuis is bij het publiek een success. Groeiende aantallen voorstellingen en filmtitels gaan in dit decennium gepaard met groeiende aantallen bezoekers en filmpashouders.

Programma ontwikkeling in het 3de decennium van de 21ste eeuw

 
Een onderzoek van het Filmkenniscentrum uit 2019 naar filmhuizen in vooral Overijssel laat zien dat, onder andere door een toenemende overlap in programmering met commerciële bioscopen, juist de culturele functie van filmhuizen op de achtergrond lijkt te raken:

  • Bij aanvang van het derde decennium van de 21ste eeuw zijn inderdaad ook bij Filmhuis Hengelo de meeste bovengenoemde plaatselijke culturele samenwerkingsverbanden weer beëindigd;
  • Echter is er binnen Hengelo met de plaatselijke commerciële bioscoop vooralsnog géén grote overlap in programmering. Niettemin neemt die overlap wel heel geleidelijk toe, tot 7% van de Filmhuis-titels in seizoen 2023-2024.

Sociale verbinding en gezelligheid
Een nieuwe ontwikkeling in het derde decennium lijkt dat "de ontmoeting tussen filmliefhebbers", zoals een doelstelling van dit Filmhuis luidt, ook wat inhoud krijgt. In het verleden is dit vooral commercieel ingevuld door bij het 1ste drankje bij de prijs inbegrepen in rekening te brengen. Sinds seizoen 2022-2023 is er ook een stamtafel in het café bij gekomen om sociale contacten te bevorderen en in het programma is een filmquiz opgenomen.