R.M.N.

Speeldata:

Donderdag 2 februari - 20.15 uur
Vrijdag 3 februari - 15.00 uur - matinee
Zaterdag 4 februari - 20.15 uur

RESERVEREN

Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt ernaar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders. Onderliggende angsten, frustraties en conflicten weten al snel door het dunne vernislaagje van ogenschijnlijke kalmte in het dorp heen te barsten. De nieuwste film van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu.

 

R.M.N. is de nieuwe film van de grote Roemeense filmregisseur Cristian Mungiu, die maar liefst met drie films in de prijzen viel op het filmfestival in Cannes. Voor 4 Maanden, 3 Weken, 2 Dagen ontving hij de Gouden Palm, voor Beyond the Hills de prijs voor het beste scenario en voor Bacalaureat de prijs voor de beste regie. Alle drie indrukwekkende films over zijn vaderland Roemenië. Zijn nieuwste film R.M.N. past naadloos in dat rijtje.

 

Regie: Cristian Mungiu

Speelduur: 127 min., 12+

Land: Roemenië, 2022

Cast: Judith State, Marin Grigore

 

 

In de pers:

★★★★Volkskrant: “Het broeit en borrelt in R.M.N., dat diep onder de huid kruipt”

★★★★★ VPRO Cinema: “Superieur geregisseerd door Mungiu”

★★★★ NRC: “De film R.M.N. is een scan van een dorp, Roemenië en Europa”

★★★★★ Trouw: “Met R.M.N. maakte de Roemeense maestro Cristian Mungiu een adembenemend drama over vreemdelingenhaat in een Transsylvanisch bergdorpje”