See how they run

Speeldata:

Donderdag 22 december - 20.15 uur
vrijdag 23 december - 20.15 uur
woensdag 28 december - 20.15 uur
vrijdag 30 december - 20.15 uur

RESERVEREN

In de jaren vijftig worden de plannen voor de verfilming van een populair toneelstuk abrupt stopgezet nadat de beoogde regisseur wordt vermoord. De zaak wordt onderzocht door de opgebrande inspecteur Stoppard en de enthousiaste beginneling Constable Stalker. Ze belanden in een raadselachtig mysterie en proberen op eigen risico de dader te ontmaskeren.

 

Agatha Christie liet in haar testament vastleggen dat haar toneelstuk The Mousetrap niet mocht worden verfilmd zolang het nog werd opgevoerd. Aangezien het stuk nooit uit de theaters is verdwenen, is een filmversie dus altijd uitgebleven. See How They Run speelt een listig spel met dit gegeven: het verhaal draait om een moordzaak achter de schermen van The Mousetrap, in het Londen van de jaren vijftig en zit tjokvol verwijzingen naar het stuk. Het resultaat is een amusante whodunnit, met scherpe dialogen en acteurs die zichtbaar genieten.

 

Regie: Tom George

Speelduur: 98 min., 12+

Land: VS, 2022

Cast: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Harris Dickinson, Adrien Brody, Jacob Fortune-Lloyd, Pippa Bennett-Warner, Ruth Wilson, Reece Shearsmith, Shirley Henderson, David Oyelowo, Pearl Chanda, Sian Clifford
 

Uit de pers:

★★★★ VPRO Cinema: “Erg amusante meta-whodunnit.”

Filmkrant: “De aankleding is mooi, de cast fijn en het tempo hoog.”

★★★ Volkskrant: “See How They Run is géén verfilming van The Mousetrap en toch ook weer wel.”

★★★★ The Guardian: “It’s a fine, if mild, escapist hoot.”