Sparta

vrijdag 29 september - 20.15 uur
zondag 1 oktober - 15.00 uur - matinee

RESERVEREN

Ewald leidt een keurig bestaan als elektrotechnisch ingenieur. Hij is jaren geleden naar Roemenië verhuisd. Nu hij in de veertig is, wil hij met een schone lei beginnen. Hij verlaat zijn vriendin en trekt naar het binnenland. Samen met enkele jongens uit de buurt transformeert hij een vervallen schoolgebouw, zodat de lokale kinderen op deze nieuwe plek judo lessen kunnen volgen. Ewald voelt zich bevrijd in het gezelschap van de kinderen. De overige dorpsbewoners zijn echter achterdochtig en confronteren hem met de bittere waarheid. Regisseur Ulrich Seidl oordeelt niet, maar onderzoekt hoe iemand omgaat met een aandoening waarvoor geen genezing is.

 

  • Sparta is de nieuwe film van de spraakmakende Oostenrijkse filmmaker Ulrich Seidl (Hundstage, de Paradies-trilogie, Rimini).
  • Sparta en het in 2022 succesvolle Rimini, waren oorspronkelijk bedacht als één gezamenlijke film, maar het zijn uiteindelijk twee afzonderlijke films geworden.

 

Regie: Ulrich Seidl

Speelduur: 100 min., 16+

Land: Oostenrijk, 2022

Cast: Georg Friedrich, Florentina Elena Pop, Hans-Michael Rehberg

 

In de pers:

★★★★ VPRO Cinema: 'Krachtige maar ongemakkelijke film'

★★★★ Volkskrant: ‘Seidl laat zijn strompelende personages opgaan in de omgeving. Soms door middel van exact gekozen composities, soms sober registrerend’

★★★★ NRC: 'Ulrich Seidl laat je empathie voelen voor een tragische pedofiel in Sparta’

Filmkrant: ‘Hoe trauma en onvermogen van generatie op generatie wordt overgedragen: beschadigde mensen beschadigen mensen.’