The blue caftan

Speeldata:

donderdag 11 mei - 20.15 uur
vrijdag 12 mei - 15.00 uur - matinee
zaterdag 13 mei - 20.15 uur

RESERVEREN

Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen ervoor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

 
In de eindstand van de publieksprijs staat het Marokkaanse drama The Blue Caftan op de derde plaats. Begrijpelijk, want het is een prachtig intiem drama over de driehoeksverhouding die ontstaat tussen de homoseksuele kleermaker Halim, diens nieuwe protegé Youssef en zijn vrouw Mina.
Regisseur Maryam Touzani: “The Blue Caftan is een film over liefde. Liefde in al zijn complexiteit. En over verschillende manieren van liefhebben. Want er is niet maar één manier van liefhebben.”

Maryam Touzani’s The Blue Caftan is een ingetogen kamerspel rond onuitgesproken spanningen tussen de drie hoofdpersonages. Gebruikmakend van die verborgen onrust geeft Touzani dit psychoseksuele drama een erotische sfeer. Alledaagse handelingen, zoals het pellen van mandarijnen en het borduren van stof, krijgen door het onderdrukte verlangen een verborgen lading. Het camerawerk van Virginie Surdej, in de stijl van Nederlandse stillevens, geeft de voorwerpen in de film een sensuele lading, als de weerspiegeling van de onuitgesproken verlangens van de personages.

The Blue Caftan wordt gedragen door het indrukwekkende acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, Lubna Azabal (Adam) Saleh Bakri en debutant Ayoub Missioui, van wie Touzani de bewegingen en handelingen zo stileert dat ze perfect aansluiten bij het gelijkmatige tempo en de ingetogen sfeer van de film. 

In Cannes werd de film met een staande ovatie van vijftien minuten ontvangen en won hij de ‘Fipresci-prijs’ in het ‘Un Certain Regard’-programma.

Onlangs op het IFFR scoorde deze film hoog als publieksfavoriet.
 
Regie: Maryam Touzani

Speelduur: 118 min., 9+

Land: Marokko, 2022

Cast: Lubna Azabal, Ayoub Messiou, Saleh Bakri