The great dictator (1940)

Speeldata:

woensdag 29 december, 20.15 uur

RESERVEREN

Chaplin-komedie met een mengeling van slapstick, satire en maatschappijkritiek. Chaplin speelt een arme joodse kapper die wordt aangezien voor dictator Adenoid Hynkel, een naar Hiltel gemodelleerde volksmenner. Een satire op nazi-Duitsland, uitgebracht na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. The Great Dictator is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Het is de eerste film waarin Chaplin spreekt. Alhoewel Chaplin al eind jaren dertig aan de film werkte, verscheen hij uiteindelijk pas in 1940. In eerste instantie werd de film in de VS niet goed ontvangen en sprak de toenmalige regering zelfs van een aanval op “een staatshoofd van een bevriend land.”

 

De meeste lange films van Charlie Chaplin zijn onlangs gerestaureerd en opnieuw uitgebracht.
Chaplins carrière gaat gelijk op met de modernisering van de samenleving. Zijn films, hogere filmkunst, zijn tegelijk briljante komedies én scherpe kritiek op dat moderne leven.
Filmhuis Hengelo vertoont 4 van deze 10 opnieuw uitgebrachte films: The kid (1921), City lights (1931), Modern times (1936) en The great dictator (1940).

.

Regie: Charles Chaplin

Speelduur: 125 min., 12+

Land: VS., 1940

Cast: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Grace Hayle, Reginald Gardiner, Henry Daniel, Billy Gilbert