The virgin suicides

Vrijdag 17 mei - 20.15 uur
woensdag 22 mei - 20.15 uur
donderdag 23 mei - 20.15 uur
vrijdag 24 mei - 15.00 uur - matinee
RESERVEREN

The Virgin Suicides is het debuut van Sofia Coppola waarmee ze in 1999 doorbrak als regisseur en dat na 25 jaar weer in re-release gaat. De vijf dochters uit het Lisbon-gezin groeien op in een nette buitenwijk in Michigan, midden jaren zeventig. Hun wereld is klein en afgeschermd, tot Cecilia, de jongste van het gezin, uit het leven stapt. Op advies van de dokter besluiten de streng katholieke ouders hun vier overgebleven dochters iets meer vrijheid te geven. Met de deur naar de buitenwereld op een kier maken de meiden kennis met een groep jongens, die volledig door hen betoverd raken. 25 jaar later halen deze jongens op poëtische wijze hun dromerige herinneringen op aan de Lisbon-zussen, want wat is er destijds nou precies gebeurd?

Deze film was 22 jaar geleden ook in ons programma: 2001-2002. Dit is nu echter een "gerestaureerde 4K-versie", dat wil zeggen dat de film oorspronkelijk op lagere resolutie is opgenomen, maar nu is gerestaureerd en opgewaardeerd naar een resolutie van 4K.
"4K" verwijst naar de horizontale resolutie van ongeveer 4000 pixels. Dit betekent dat een 4K-video veel meer detail kan bevatten dan standaard- of zelfs HD-video's, die lagere resoluties hebben. Wanneer een film of ander visueel materiaal wordt gerestaureerd naar 4K, betekent dit dat het is bewerkt en geüpgraded om de best mogelijke beeldkwaliteit te bieden, met scherpere details, levendigere kleuren en een betere algehele visuele ervaring.

 

Regie: Sofia Coppola

Speelduur: 97 min., 12+

Land: Verenigde staten, 1999

Cast: Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods, Kathleen Turner

 
In de pers:

★★★★ VPRO Cinema: 'Prachtig dromerige film over tienerschap'

de Volkskrant: 'Vederlichte film waarin sfeer boventoon voert'

NRC: 'Sfeervolle film dweept met de jaren 70'

★★★★ The Guardian: 'Looks stranger and more enigmatic than ever'