zondag 17 november - 13.30 uur

In Together 99 brengt regisseur Lukas Moodysson de cast van Together opnieuw bij elkaar om vierentwintig jaar na de oprichting van de Tillsammans-commune de balans op te maken.
Het is inmiddels 1999 en Klasse en Göran zijn de enige twee overgebleven leden van de groep. Om hun lusteloosheid wat te temperen, nodigt Klasse voor Görans verjaardagsfeest stiekem voormalige leden van de commune uit. Terwijl de vrienden van vroeger op een veelbewogen avond bijpraten, komen zowel oude littekens als nieuwe hoopvolle verhalen aan het licht.

Even kritisch als ontroerend portret van mensen die proberen trouw te blijven aan hun jeugdige idealen.

 
"Together 99" is een nostalgisch en soms melancholisch vervolg op Together, dat de herinneringen aan de oorspronkelijke film weer oproept, terwijl het nieuwe lagen toevoegt aan het verhaal van de communeleden.
 

Regie: Lukas Moodysson

Speelduur: 115 min, 6+

Land: Zweden, 2023

Cast: Anja Lundqvist, Gustaf Hammersten, Shanti Roney

 
In de pers:

VPRO Cinema (★★★★): 'Bitterzoet drama'

Trouw (★★★★): 'Feestelijk weerzien'

FilmVandaag.nl merkt op dat de film, hoewel leuk en met humor, niet de frisheid en gelaagdheid van zijn voorganger "Together" uit 2000 heeft. De recensent beschrijft het als een cynischer en zwartgalliger werk, maar prijst Moodyssons vakmanschap en regie. Het portret van een verloren tijd wordt zowel komisch als cynisch weergegeven​.

MovieMeter.nl geeft aan dat de film een vervolg is op de originele commune, die nu gereduceerd is tot slechts twee leden. Het nostalgische aspect en de interacties tussen oude vrienden brengen zowel oude littekens als nieuwe hoopvolle verhalen aan het licht​.

VPRO Cinema: De recensies benadrukken de balans tussen humor en drama, en de reflectie op de veranderingen die de personages hebben doorgemaakt sinds de jaren '70​​.