zondag 17 november - 10.30 uur

1975. Elisabeth verlaat haar aan alcohol verslaafde man en gaat met haar kinderen bij haar broer Göran wonen. Deze leeft in een ‘geitenwollensokkencommune’, genaamd Tillsammans. In deze inmiddels ietwat overbevolkte commune woont een groep jonge mensen en twee kinderen. Gedurende de film botsen hoop, geloof en ambitie, waarden, normen, principes en praktijk, waardoor eenieders plek in de commune en in de wereld verandert.

 
Deze film Together hebben wij al eerder vertoond als Filmliga Hengelo in seizoen 2001-2002.
 
Together kreeg lovende kritieken voor zijn warme en humane benadering van complexe personages en situaties en wordt gezien als een eerlijke en gevoelige reflectie op idealisme en menselijke relaties. Moodysson’s scherpzinnige script en de sterke vertolking van de cast maken Together tot een memorabele en geliefde film die zowel nostalgisch als relevant blijft. Droogkomisch en met milde spot neemt hij ons mee naar een commune in Stockholm in de jaren 70. Hij observeert de woongroep vol genegenheid. Met humor en empathie schildert hij een beeld van een tijdperk vol drama, idealisme, verhitte politieke discussies, vrije seks en rode wijn.
 

Regie: Lukas Moodysson

Speelduur: 106 min, AL

Land: Zweden, 2000

Cast: Lisa Lindgren, Michael Nydqvist, Emma Samuelsson

 
In de pers:

★★★★ VPRO Cinema:
Together is een charmante, komische en ontroerende film die de tijdgeest van de jaren zeventig perfect weet te vangen. Moodysson slaagt erin om op een subtiele en humoristische manier de idealen en de realiteit van een commune te laten zien.

De Volkskrant:
Lukas Moodysson levert met Together een meesterlijk portret af van een groep mensen die worstelen met hun idealen en persoonlijke relaties. De film is een fijne mix van humor, drama en nostalgie.

Trouw:
Together is een warme en geestige film die de dynamiek van een Zweedse commune op levendige wijze tot leven brengt. Moodysson weet op indrukwekkende wijze balans te vinden tussen satire en oprechte emotie.

NRC Handelsblad:
Met Together brengt Moodysson een kleurrijke en levendige blik op het leven in een commune. De film is zowel grappig als aangrijpend en biedt een scherp inzicht in menselijke relaties en idealen.