Filmliga / Filmhuis Hengelo wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo. Hierin past dat de Filmliga / het Filmhuis in de jaren 2010 - 2014 bijdraagt aan het Weekend van de Amateurkunst.

Eens per jaar staat Hengelo een weekend in het teken van de amateurkunst: het Weekend van de Amateurkunst (voorheen de Week-, respectievelijk de Maand van de Amateurkunst). Vele amateurkunstenaars bieden samen een volwaardig programma aan voor een weekend vol kunst en cultuur. Onderdeel hiervan is enige jaren Hengelo!Danst (2010-2014). Dit is een dansdag die CREA organiseert in de binnenstad voor alle amateurdansgroepen en verenigingen in Hengelo. Aansluitend bij Hengelo!Danst in 2010, 2012, 2013 en in 2014 biedt de Filmliga/Filmhuis Hengelo gratis voorstellingen van dansfilms.

 
Wij vertonen de film Aanzet! (Zaterdag 17 mei 2014). Hierin volgen wij jonge kunstenaars in Oost Nederland en het aangrenzende Duitse Munsterland. We volgen hun maakproces:

  • de opbouw van de Aanzet! Long list expositie,
  • hun artist-in-residency,
  • hun eerste solo expositie,
  • en de Aanzet! Prijsuitreiking.

 
De folder van het Filmhuis vermeldt in het kader van WAK13 de vertoning van een nog nader te bepalen film (Donderdag 30 mei 2013).

 
Dansfilm Pina van Wim Wenders over de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch (8 juni 2012).
De film toont de aangrijpende en unieke danskunst van de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overlijdt in de zomer van 2009. Ze verandert de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij zij de emoties van de kijker aanspreekt. 3D fotograaf Alain Derobe heeft het meesterwerk van Pina verwerkt in een film die je beleeft alsof het zich echt voor je afspeelt. De film neemt je mee op het podium van het legendarische ensemble van het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch en ook buiten het theater, door de stad en het industriële gebied van Wuppertal - de plek waar Pina meer dan 35 jaar haar creatieve leven leidde.

 
Filmliga Hengelo vertoont (het thema dit jaar is Kijk kunst): La danse: The Paris Opera Ballet (11 & 12 juni 2010).
Het is een portret van het befaamde ballet van de Parijse opera. Het zwaartepunt ligt bij de trainende sterren, de premiers danseurs en het corps de ballet, van repetitiezaal tot theatervloer.