Maand / Week / Weekend van de Amateurkunst (2010 - 2014)

 
Voorheen:
Week van de Amateurkunst

 
Voorheen:
Maand van de Amateurkunst

 
Eens per jaar, sinds 2014 staat Hengelo een weekend in het teken van de Amateurkunst: het Weekend van de Amateurkunst.
Voorheen was dit (twee edities - 2012 & 2013) de Week van de Amateurkunst.
En dáárvoor was dit (vijf edities - 2007 - 2011) de Maand van de Amateurkunst.
Vele amateurkunstenaars bieden samen een volwaardig programma aan voor een weekend vol kunst en cultuur.

Een van deze onderdelen van deze maand/week/weekend was het evenement Hengelo!Danst, een door CREA georganiseerde dansdag in de binnenstad voor alle amateurdansgroepen en verenigingen in Hengelo.

Als Filmliga / Filmhuis Hengelo willen wij actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Hengelo.

Eén van onze activiteiten die past in dit streven, is dat wij aansluitend bij Hengelo!Danst in 2010, 2012 en in 2013 met gratis voorstellingen van dansfilms hebben bijgedragen aan de jaarlijkse Week van de Amateurkunst in Hengelo.

Week van de Amateurkunst 2014

 
Zaterdag 17 mei 2014

in het kader van het Weekend Amateurkunst in Hengelo vertonen wij de (gratis toegankelijke) film Aanzet!. Hierin volgen wij jonge kunstenaars in Oost Nederland en het aangrenzende Duitse Munsterland. We volgen hun maakproces vanaf de opbouw van de Aanzet! Long list expositie, via hun artist-in-residency tot hun eerste solo expositie en de Aanzet! Prijsuitreiking vier maanden later.

Week van de Amateurkunst 2013

 
30 mei 2013

De folder van het Filmhuis vermeldde in het kader van WAK13 ook nog de vertoning van een nog nader te bepalen film op donderdag 30 mei.

Week van de Amateurkunst 2012: Pina

 
8 juni 2012
Pina

Dansfilm van Wim Wenders over de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch.

Pina toont de aangrijpende en unieke danskunst van de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overleed in de zomer van 2009. Ze veranderde de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij de emoties van de kijker aangesproken werden. 3D fotograaf Alain Derobe heeft het meesterwerk van Pina verwerkt in een film die beleefd kan worden alsof het zich echt voor je afspeelt. De film neemt je mee op het podium van het legendarische ensemble van het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch en ook buiten het theater, door de stad en het industriële gebied van Wuppertal - de plek waar Pina meer dan 35 jaar haar creatieve leven leidde.

Maand van de Amateurkunst 2010: La danse

 
11 & 12 juni 2010
La danse: The Paris Opera Ballet

In het kader van de Maand van de Amateurkunst 2010 vertoont Filmliga Hengelo (het thema dit jaar is Kijk kunst): La Danse: The Paris Opera Ballet.

Een portret van het befaamde ballet van de Parijse opera. Het zwaartepunt ligt bij de trainende sterren, de premiers danseurs en het corps de ballet, van repetitiezaal tot theatervloer.

De film is vertoond op 11 juni en is wegens overweldigend succes meteen nog een keer herhaald op zaterdag 12 juni.