Zweedse filmdag / Svenska filmdagen

 

Zondag 17 november 2024

 

Wij vertonen twee films van de Zweedse regisseur Lukas Moodysson.
Ervaar het hartverwarmende verhaal van de Tillsammans commune in Together (2000) en ontdek
hoe de vrienden 24 jaar later zijn veranderd in het langverwachte vervolg Together 99 (2023).

De prijs voor deze Zweedse filmdag is voor filmpashouders €27,50 en normaal tarief €32,50.
Dit is inclusief lunch en drankje.

RESERVEREN

 

Direktör: Lukas Moodysson.

Direktör: Lukas Moodysson.

 
Lukas Moodysson is een invloedrijke Zweedse regisseur, bekend om zijn diepgaande en vaak controversiële films die sociale kwesties en persoonlijke relaties verkennen.
Zijn doorbraakfilm, Fucking Åmål (1998), bracht een frisse wind in de Zweedse cinema door zijn eerlijke en ontroerende weergave van tienerliefde en identiteit. Moodysson staat bekend om zijn veelzijdigheid, variërend van het rauwe realisme van Lilja 4-ever (2002), dat mensenhandel en exploitatie aankaart, tot de meer experimentele stijl van A Hole in My Heart (2004).
Zijn werk heeft internationaal aanzien gekregen en heeft de Zweedse filmindustrie geholpen een breder en diverser publiek te bereiken. Moodysson's films worden geprezen om hun emotionele diepgang, sociale kritiek en de moed om moeilijke onderwerpen aan te pakken, waardoor hij een sleutelrol speelt in de moderne Zweedse cinema.
 

 

Droogkomisch en met milde spot neemt regisseur Lukas Moodysson (Fucking Åmål) ons mee naar een commune in Stockholm in de jaren 70.

Elisabeth vlucht voor haar mishandelende echtgenoot naar een commune, met posters van Che Guevara en Mao aan de muur. Pippi Langkous wordt gezien als materialistisch, tv is verboden en ‘afwassen is burgerlijk’, zegt Anna terwijl ze naakt in de keuken staat.

Moodysson observeert de woongroep vol genegenheid. Met humor en empathie schildert hij een beeld van een tijdperk vol drama, idealisme, verhitte politieke discussies, vrije seks en rode wijn.

Kijk hier voor details / uitgebreide info en trailer van de film.

Lunch in theatercafé The Green Room

 

In Together 99 brengt regisseur Lukas Moodysson de cast van Together opnieuw bij elkaar om vierentwintig jaar na de oprichting van de Tillsammans-commune de balans op te maken.
Het is inmiddels 1999 en Klasse en Göran zijn de enige twee overgebleven leden van de groep. Om hun lusteloosheid wat te temperen, nodigt Klasse voor Görans verjaardagsfeest stiekem voormalige leden van de commune uit. Terwijl de vrienden van vroeger op een veelbewogen avond bijpraten, komen zowel oude littekens als nieuwe hoopvolle verhalen aan het licht.

Even kritisch als ontroerend portret van mensen die proberen trouw te blijven aan hun jeugdige idealen.
 

Kijk hier voor details / uitgebreide info & trailer van de film.